Свет

АМЕРИЧКА ВОЈСКА У ПРОБЛЕМУ! Стигло обавештење: У великом смо заостатку у односу на ову земљу!

Најаве могућег рата између САД и Кине изазвале су пометњу у одбрамбеној заједници Вашингтона, а чланови Конгреса постављају питање колико би нација била опремљена ако би битка избила већ 2025. године.

-Далеко смо заостали тамо где би требало да будемо, рекао је за Њузвик (Неwсwеек) сенатор Роџер Викер, највиши републиканац у сенатском комитету за оружане снаге. – На Конгресу је да води администрацију у том погледу.

У допису који је у петак послат официрима, генерал ваздухопловства са четири звездице Мајк Минихан, који је на челу команде ваздушног транспорта (Аир Мобилитy Цомманд), предвидео је да би се САД могле наћи у рату са Кином због Тајвана у року од две године. Председник Џо Бајден је ангажовао америчке снаге да бране Тајван у случају да Кина одлучи да изврши инвазију, а Миниханов меморандум поново је подстакао забринутост за војну спремност Америке.

Викер је за Њузвик рекао да је више заинтересован за враћање америчке војске на доктрину Роналда Регана „мир кроз снагу“, концепт да снажна војна моћ спречава избијање рата, него за одређивање датума за потенцијални сукоб. Без обзира на то, рекао је, „Ефекат генералових речи биће исти“.

Министарство одбране (ДОД) оповргало је Миниханов временски оквир, рекавши у саопштењу да могућност рата 2025. „није репрезентативан за став министарства у односу на Кину“.

Бригадни генерал Патрик Рајдер, секретар за штампу Пентагона, додао је ову примедбу, рекавши: „Кина је изазов за Министарство одбране и наш фокус остаје на томе да радимо заједно са савезницима и партнерима на очувању мирног, слободног и отвореног Индо-Пацифика“.

Упркос одговора Министарства одбране на Миниханове примедбе, републикански представник Дон Бејкон рекао је за Њузвик да одобрава генералову поруку.

-Он има главну команду, рекао је Бејкон, члан Комитета за оружане снаге Представничког дома.

– Он управља свим ваздушним транспортом за америчко ваздухопловство. Његов посао је да обезбеди да његови авијатичари буду спремни за борбу.

Бивши бригадни генерал Ратног ваздухопловства, Бејкон је рекао да познаје Минихана из времена проведеног у служби. Он је рекао за Њузвик да је Миниханово „размишљање оно што команданти треба да кажу својим трупама“ како би се осигурало да су припадници војске спремни за борбу.

-Оно што мислим да поручује својим ваздухопловцима је: Будите спремни, рат би могао бити неизбежан, желим да напорно тренирате, тренирајте боље, будите спремни, рекао је конгресмен Небраске. -Свиђа ми се оно што је имао да каже. Волео бих да је тип из Перл Харбора 1941. рекао тако нешто.

Кина се спрема за рат упозорава пензионисани генерал

Растућа забринутост око борбене готовости америчке војске делимично потиче од забринутости око нивоа помоћи коју САД шаљу Украјини за њен рат против Русије.

Прошлог месеца, секретар морнарице Карлос Дел Торо рекао је за Дефенс Уван (Дефенце Оне) да ако произвођачи оружја не могу да повећају производњу између јуна и децембра како би се суочили са недостатком оружја, САД би могле да нађу пред „изазовом“ да наоружају и себе и Украјину, која је добила око 24,9 милијарди долара војне помоћи откако је Русија напала земљу прошле године.

-Ви дајете предност оружју за Украјину у односу на наше виталне безбедносне интересе у Азији, написао је републикански сенатор Џош Хоули, који ради у Комитету за оружане снаге, у децембарском писму државном секретару Ентонију Блинкену. – Ово није одржива позиција.

Напомињући да би испоруке Тајвану и Украјини захтевале различите механизме, сенатор је тврдио: „Без обзира на извор оружја, ако је потребно и Тајвану и Украјини, прво би требало да оду на Тајван“. Он је тврдио да Сједињене Државе не могу дозволити кинеском председнику Си Ђинпингу да заузме Тајван.

Си није био стидљив у својој жељи да поврати Тајван за континенталну Кину и у јулу 2021. изјавио је да је поновно уједињење са Тајваном „историјска мисија Кине“. У последњих шест месеци, Пекинг је појачао припреме за војну акцију против Тајвана, изводећи неколико вежби у Тајванском мореузу које су изазвале узбуну међу војним лидерима и изабраним званичницима у САД.

Бејкон је за Њузвик рекао да чак и ако Кина претерује или блефира у вези са својим плановима да поврати Тајван, „морате да им верујете на реч“.

-Морамо да претпоставимо да Кина има ратоборне намере према Тајвану, рекао је он. -То не значи да треба да започнемо рат, али треба да будемо спремни за то и да можемо да помогнемо Тајвану.

Иако је било аргумената који тврде да америчка војска треба да сачува своје оружје у случају ескалације сукоба са Кином, Викер је рекао да је и даље важно да САД наставе да помажу Украјини у одбрани свог суверенитета како би потврдила своју позицију на светској сцени.

-Ако сте јаки, ако можете да победите у рату, много је већа вероватноћа да ћете га избећи, рекао је он за Њузвик. -Ако смо успешни у Украјини, ако Запад успе да помогне Украјини да има оно што јој је потребно, онда је мања вероватноћа рата у западном Пацифику.-Комунистичка партија Кине гледа за шта се залажу снаге слободе, рекао је Викер.

 

 

 

Извор: Курир

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

фебруар 2023.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728