Свет

АМЕРИКА ОКРУЖИЛА КИНУ! Четири војне базе надомак Кине

САД су обезбедиле четири додатне војне базе на Филипинима – приступ кључном делу територије која може да омогући непосредно надгледање Кинеза у Јужном кинеском мору и око Тајвана, пише ББЦ.

Овим споразумом, Вашингтон је остварио лук који се протеже од Јужне Кореје и Јапана на северу до Аустралије на југу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Карика која је недостајала били су Филипини, који се граниче са два највећа потенцијална жаришта – Тајваном и Јужнокинеским морем.

Договор, који делимично преокреће одлазак САД из њихове бивше колоније пре више од 30 година, није мала ствар.

„У Јужном кинеском мору не постоји непредвиђен случај који не захтева приступ Филипинима“, каже Грегори Би Полинг, директор програма за југоисточну Азију у Центру за стратешке и међународне студије у Вашингтону.

САД су већ имале ограничен приступ пет локација према Споразуму о побољшаној одбрамбеној сарадњи (ЕДЦА) – а приширени приступ, према саопштењу Вашингтона, „омогућиће бржу подршку хуманитарним и климатским катастрофама на Филипинима, и одговорити на друге заједничке изазове“, што је вероватно прикривена референца супротстављању Кини у региону.

Саопштење је уследило након што се амерички министар одбране Лојд Остин састао у четвртак у Манили са председником Филипина Фердинандом „Бонгбонгом“ Маркосом млађим.

САД нису рекле где се налазе нове базе, али три од њих би могле бити на Лузону, острву на северној ивици Филипина, једином великом комаду земље у близини Тајвана – ако не рачунате Кину.

Кина је критиковала споразум , рекавши да „америчке акције ескалирају регионалне тензије и подривају регионални мир и стабилност“.

Ових дана САД траже приступ местима где „лаке и флексибилне“ операције које укључују снабдевање и надзор могу да се воде по потреби, а не базама у којима ће бити стациониран велики број војника.

Другим речима, ово није повратак у осамдесете године прошлог века, када су Филипини били дом за 15.000 америчких војника, у две највеће америчке војне базе у Азији, у Кларк Филду и оближњем заливу Субик.

Сада Кина више није војно слаба, и куца на улазна врата Филипина. Манила је посматрала – ужаснута, али немоћна да интервенише – како је Пекинг кренуо да поново исцртава мапу Јужног кинеског мора или Западног Филипинског мора како Манила инсистира да се зове. Од 2014. Кина је изградила 10 вештачких острвских база, укључујући и једну на гребену Мишиф, дубоко унутар сопствене ексклузивне економске зоне или ЕЕЗ Филипина.

 

 

 

Извор: Курир