Свет

АМЕРИКАНЦИ НЕ МОГУ ВИШЕ ДА ЧЕКАЈУ! Поручили Кијеву да ХИТНО направе „нешто велико“

Америчка администрација је упозорила Кијев да је дошло време да Украјина направи „нешто велико“ на бојном пољу, тврди Вашингтон пост

Иако је извор Вашингтон поста анониман и може бити и из редова републиканаца, могуће је да је пренео став Беле куће који се до сада скривао од јавности. Председник америке Џо Бајден воли да јавно говори о томе како ће Украјини помагати колико год то буде потребно, иако је било јасно да су све веће жеље и захтеви Кијева све више неоствариви. Украјинци нису ни преузели прве западне тенкове, а већ је кренула дипломатска офанзива да добију вишенаменске борбене авионе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поврх свега тога, Бела кућа и Пентагон имају и друге проблеме, логистичке и политичке. Верујући како је НАТО највећи и најјачи безбедносни савез на свету, са бесконачним ресурсима, захтеви Кијева су огромни.

Тенковске узданице Америке, Велике Британије и Немачке и свих других чланица су развијене пре више од четрдесет година. Број тенкова се због одсуства сукоба у Европи годинама нагло смањивао, а последица таквог приступа је да нико нема вишак тенкова које може послати Кијеву.

Иако стално упозоравана да артиљеријски дуели у стилу Првог светског рата немају смисла, украјинска војска није одустајала од њих.

Бесконачни артиљеријски дуели

Такви дуели троше огромне количине граната, које Украјина не производи, него очекује испоруке са Запада. У годину дана украјинска војска од САД-а је добила и углавном све потрошила више од милион граната калибра 155 мм. На тај је начин скоро испразнила све америчке залихе, а производња је минимална.

Најгора је ситуација са противоклопним системом Џевелин, који Пентагон више не испоручује Украјини. Не зато што неће, него зато што га више нема у залихама. Украјина је у последњих годину дана добила чак 8500 пројектила, а годишња производња компанија Рејтеон и Локхид Мартин је тек хиљаду.

Украјинска пасивност

Након офанзиве у Харкову у септембру прошле године, украјинска војска је потпуно прешла у фазу обране и чекања западног оружја које ће јој омогућити превласт на бојном пољу и лагану победу. То је Русима омогућило да се прегрупишу и покрену нову офанзиву, која управо траје.
Пасивност украјинске војске као и све мање доступних ресурса натерали су Белу кућу да у Кијев пошаље емисаре с истом поруком – почните да побеђујете. Почевши од директора ЦИА-е Вилијама Барнса, преко заменика саветника за националну сигурност Јона Финера, до заменика секретара за обрану Колина Кала. Последице тих посета биле су најаве велике пролећне украјинске офанзиве, нарочито након што је Немачка одобрила слање Леопарда 2.

Проблем је што пре покретања своје офанзиве Украјинци прво морају издржати руску офанзиву, која ће им готово сигурно истрошити јако пуно ресурса.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс