Свет

БАЈДЕН СЕ СПРЕМА ЗА РАТ!

Америци прети дужничка криза, а разматрају највећи износ који су САД икада потрошиле на Министарство одбране.

Бајденова администрација се спрема да затражи од Конгреса највећи буџет за Пентагон у историји, рекао је главни финансијски саветник Министарства одбране, док сукоб странака око горње границе дуга изазива страх да војску чекају дубоки финансијски резови.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званичници су „веома близу“ да се договоре о коначној бројци за министарство одбране, коју ће Бела кућа укључити као део свог укупног захтева за фискални буџет за 2024. који је постављен за објављивање 9. марта, рекао је контролор Пентагона Мајкл Мекорд „Политику“

„Очекујем да ће то бити већа цифра од оне која је послата Конгресу прошле године“, рекао је Мекорд. Иако је одбио да изнесе детаље о предлогу пошто су разговори још увек у току, рекао је да ће Пентагон инвестирати у муницију како би попунио америчке залихе и подржао наставак сукоба у Украјини, где обе стране троше хиљаде метака дневно.

У децембру су посланици издвојили 858 милијарди долара за финансирање националне одбране – 45 милијарди долара више него што је Бајден тражио. То укључује 817 милијарди долара за Пентагон, и још милијарде за развој нуклеарног оружја кроз Одељење за енергетику и друге програме националне безбедности.

У то време, то је био највећи износ који су САД икада потрошиле на Министарство одбране, што је одражавало напоре Пентагона да се истовремено супротстави наводној „претњи“ која долази из Русије, држи корак са растућом технолошком предношћу Кине, модернизује застарели арсенал и избори се са инфлацијом.

Али изгледи за Бајденов буџет Пентагона су све неизвеснији сада када су републиканци преузели Представнички дом, где се спрема страначка борба око границе државног дуга. Са само четири месеца пре него што Министарству финансија не понестане начина да спречи неизвршење обавеза, републикански посланици су захтевали дубоко смањење потрошње – укључујући потенцијално одбрану – у замену за подизање горње границе дуга.

Републиканци тек треба да се окупе око одређеног скупа услова за подизање границе дуга, али је председавајући Представничког дома Кевин Макарти изразио подршку за ограничавање потрошње на нивоима фискалне 2022. године. Ако Пентагон не буде поштеђен тих резова, враћање на прошлогодишњи ниво буџета износило би смањење од скоро 75 милијарди долара – отприлике 10 одсто.
Постоје дубоке поделе унутар Републиканске партије по питању потенцијалних резова у одбрани. Многи „јастребови“ покушали су да зауставе било какве разговоре о смањењу буџета Пентагона и предлагали смањење финансирања програма који немају везе са војском. Они, наводи „Политико“, чак очекују још једно повећање буџета ове године од око пет одсто како би ублажили ефекте инфлације. Мала, али гласна фракција тврдолинијаша одлучна је да смањи потрошњу за одбрану.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке