Свет

БЛИЖИ СЕ ПАД? Војне снаге преплавиле исток земље, ОВО СЕ ОЧЕКУЈЕ ЗА НЕКОЛИКО ДАНА!?

Фото: Јутјуб

Русија шаље појачања у источну Украјину уочи нове офанзиве која би могла да почне следеће недеље дуж фронта где се месецима воде немилосрдне битке, рекао је украјински гувернер.

– Видимо да се све више и више руских резерви распоређује у нашем правцу, видимо да се довози све више опреме – рекао је украјински гувернер Луганска Сергеј Гајдај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додао је да снаге председника Владимира Путина довозе муницију која се користи другачије него раније.

– То више није даноноћно гранатирање. Полако почињу да штеде, спремају се за офанзиву пуног обима – рекао је украјинској телевизији.

Гејдај је додао да Украјина нову велику офанзиву може да очекује већ за недељу дана.

– Највероватније ће им требати 10 дана да прикупе резерве. После 15. фебруара можемо да очекујемо нову офанзиву у било ком тренутку – казао је.

Рат достиже кључну тачку како се приближава његова прва годишњица, при чему Украјина више не остварује успехе које је постигла у другој половини 2022. године, а Русија напредује са стотинама хиљада мобилисаних резервних трупа, пише британски „Телеграф“.

Украјински војници који се боре у „тврђави“ Бахмут близу су да остану одсечени од својих линија снабдевања, јер су се руске снаге нашле веома близу последњих преосталих путева из града.

Речено је да су борбе „жестоке“, а руски плаћеници се супротстављају украјинским браниоцима за „свако степениште“ на улицама малог града.

– Оружане снаге Украјине се никуда не повлаче. Они се боре до последњег. У северним деловима Артемивска воде се жестоке борбе за сваку улицу, сваку кућу, свако степениште – рекао је Јевгениј Пригожин, који води Вагнерову плаћеничку групу.

Артемивск је био назив града до 2016. године, када је преименован у Бахмут.

Током шестомесечне битке, Вагнерови плаћеници су предводили нападе на Бахмут, који се налази у источном украјинском региону Донбаса, заузевши суседни град Соледар, али претрпевши ужасне жртве.

Украјински борци описали су „људске таласе“ руских плаћеника на бојном пољу, састављених од осуђеника регрутованих из руских затвора. Русија сада регрутује жене-затворенице јер им је понестало топовског меса, саопштила је Украјина у недељу. Иако је контрола над Бахмутом и даље спорна, британско министарство одбране је потврдило да руске снаге добијају предност и да сада могу да гранатирају путеве М03 и Х32, главне линије снабдевања Украјине у граду.

– Бахмут је све више изолован – наводи се у саопштењу.

Бахмут, који је пре руске инвазије на Украјину имао 73.000 становника, постао је можда највећи епицентар борби на линији фронта.

Војни аналитичари су довели у питање његову стратешку вредност, али нема сумње у његову психолошку вредност.

Украјински председник Володимир Зеленски назвао га је „тврђава Бахмут“ и рекао да никада неће бити предата. Такође је рекао да украјинска војска шаље додатнељуде у борбу у Бахмуту.

У јануару су руске снаге преузеле контролу над Соледаром. Они су такође рекли да су заузели оближње село Билохоривка, иако је то демантовао Гајдај. Рекао је: „Наше трупе остају на својим положајима, нико није заузео Билохоривку, нико није ушао тамо, тамо нема непријатеља“.

Војни аналитичари кажу да је руска војска можда користила Бахмут да одвуче пажњу украјинских противника док припремају напад преко линије фронта.

У Харкову, више од 100 километара од линије фронта, „Телеграф“ је био сведок последица руског ракетног удара који је погодио стамбену зграду и део универзитета око 8.20 ујутру.

Једна ракета пала је одмах испред стамбене зграде из 19. века у центру града, разневши велики кратер на путу.

Ректор универзитета је рекао новинарима да је зграда била празна, осим неколико радника обезбеђења. Један од њих је лакше повређен. Новински извештаји су касније објавили да су у нападу повређене укупно три особе.

Кијев је саопштио да је Русија испалила противваздушне ракете С-300 на Харков. Москва је користила ракете С-300 за копнене нападе током целог рата, иако су дизајниране као одбрамбене ракете.

Русији понестаје прецизнијих балистичких и крстарећих ракета, уместо тога Москва поставља низ других ракета за гађање украјинских градова.

Ихор Терехов, градоначелник Харкова, рекао је да нема војних циљева у близини подручја погођеног руским пројектилима и оптужио Москву да „само покушава мало по мало да уништи Харков“.

 

 

 

Извор: Блиц