Русија

БОМБАРДЕРИ СЕ ГОМИЛАЈУ НА ГРАНИЦИ! Следи ваздушни УДАР!?

Москва је поставила нове војне кампове у Вороњежу и Курску, у близини североисточне границе Украјине, на истом месту где су трупе биле стациониране годину дана пре почетка инвазије.

Нагомилавање војних авиона, бомбардера и хеликоптера у близини границе, као и чињеница да су руске копнене снаге прилично исцрпљене, навеле су неке западне стручњаке на закључак да ц́е Москва ускоро извести велики ваздушни напад. Амерички обавештајци сугеришу да је више од 80 одсто руског ваздухопловства „безбедно и доступно“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Дакле, очекује се да ц́е руске снаге покренути ваздушне ударе – рекао је виши дипломата НАТО-а Фајненшел тајмсу.

Москва је поставила нове војне кампове у Вороњежу и Курску, у близини североисточне границе Украјине, на истом месту где су трупе биле стациониране годину дана пре почетка инвазије.

– Сматрамо да су у овим логорима смештени резервисти, а ово је први доказ да је до размештања дошло недалеко од линије фронта. То сугерише да би они ускоро могли да буду пребачени у Украјину – рекао је за ФТ аналитичар одбране Конрад Музика.

Непосредна кампања

Како расте забринутост у вези са потенцијалним великим ваздушним нападом, министри одбране НАТО-а у Бриселу су разговарали о снабдевању Украјини више артиљеријске муниције и противваздушне одбране. Украјина захтева борбене авионе, али Вашингтон одбија да их пошаље. Након састанка Контакт групе чланица НАТО-а за помоц́ Украјини, амерички секретар за одбрану Лојд Остин рекао је да нема шта да се извештава у вези са испоруком борбених авиона, додајуц́и да САД „никада нису спречавале Пољску да шаље шта год жели“ Украјини.

– Што се тиче тога да ли Русија саставља авионе за велики ваздушни удар или не, ми то тренутно не видимо тако – рекао је Остин.

Поред војних авиона из Хладног рата, Русија има на располагању и подмлађену флоту коју чине авиони Су-30, Су-34 и Су-35. Министарство одбране Велике Британије саопштило је почетком јануара да је Русија „готово сигурно“ употребила своје најнапредније ловце пете генерације против Украјине. Млазњаци Сухој Су-57 Фелон имају веома напредну авионику и стелт технологију, али је Русија ограничила њихову употребу, додало је министарство.

Процена лондонског Роиал Унитед Сервицес Институте (РУСИ) сугерише да руском ваздухопловству недостаје „институционални капацитет за планирање, сажетак и постизање сложених ваздушних операција великих размера“.

Професор Џастин Бронк из истраживачког центра РУСИ тврди да је неуспех Русије да успостави супериорност у ваздуху „била једна од кључних карактеристика досадашње инвазије“. Али Бронк је такође написао у чланку за Тхе Спецтатор да би била „опасна грешка“ потценити руско ваздухопловство.

Први дани рата

– У борби ваздух-ваздух, руски борбени авиони су потпуно надмашили украјинске противнике. Наиме, руски авиони Су-35С и Су-30СМ имају боље радаре од украјинских авиона Су-27 и МиГ-29. Украјина такође има много мање борбених авиона – додао је Бронк.

Према подацима Статиста, број летелица којима је руска војска располагала 2022. године био је скоро 4.200, а украјинске оружане снаге су имале око 310 летелица. Украјина је од почетка инвазије изгубила најмање 52 борбена авиона, а Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да су до сада уништили 293 руска авиона.

Стручњаци истичу да су се први дани рата показали скупим за руске летелице, због чега је Москва ограничила употребу ратних авиона у украјинском ваздушном простору.

Ретки летови

Покушај Русије да успостави надмоц́ у ваздуху блокиран је системом ПВО Украјине. Франк Ледвидге, адвокат и бивши војни официр који је служио на Блиском истоку и на Балкану, рекао је за Невсвеек да су украјински одбрамбени системи земља-ваздух „победничка карта“ у одбрани од Руса.

– Русија није била у стању да искористи свој број, јер се Украјина заправо успешно борила за ваздушну надмоц́ над својом земљом – рекао је Левиџ.

– Ниједан руски авион није се усудио да прелети Украјину, или ако је и јесте било, то је било веома ретко – обично су били оборени.

Наводе о руским ваздушним ударима за сада још није могуће потврдити.

 

 

Извор: Хепи