Србија

БРОЈ ХОСПИТАЛИЗОВАНИХ У НИШУ РАСТЕ! Дошло до масовног тровања

На Инфективну клинику Универзитетско клиничког центра у Нишу јуче поподне примљена је још једна пацијенткиња која се отровала храном у једном нишком ресторану, тако да се на болничком лечењу тренутно налази пет Нишлијки, сазнаје „Блиц“.

Један хоспитализовани пацијент је јуче отпуштен након што му се стање поправило а лекари претпостављају да је, по епидемиолошком моделу, инфицирано укупно од 20 до 30 особа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Директор Инфективне клинике проф. др Миодраг Врбић каже да је на болничко лечење примљено пет пацијената због мало озбиљнијег тока болести.

-То су пацијенти са изражајнијим тегобама којима морамо болнички да пласирамо пре свега надокнаду течности, оно што је у цревним инфекцијама и најкритичније. То је уобичајено. Јако учестале столице, нешто ређе је могуће и повраћање, били су фебрилни, имали су повишену телесну температуру, болови у трбуху, малаксалост је била изражена. Наша претпоставка је да је инфицирано око 20 до 30 особа по том епидемиолошком моделу. Ми смо имали још десетак пацијената које смо амбулантно прегледали и овако незванично који су се телефоном интересовали шта и како, који су са тим мањим тегобама остали код куће, каже проф. др Врбић.

Код двоје пацијената је анализама потврђено да је узрочник тровања салмонела, па лекари процењују да ће и код осталих резултат анализа бити исти.

– Начини преноса је контаминирана храна. У том контексту најчешће месо, млечни производи. Потврђена је салмонела код једног од првих пацијената који је и отпуштен са клинике а сада чекамо резултате и за ове остале. Обзиром на епидемиолошки пут наравно да ће и ту бити салмонела изолована, каже проф. др Врбић.

Како нам је потврђено у УКЦ Ниш, петоро хоспиутализованих су стабилног здравственог стања. Према сазнањима „Блица“, лекари не очекују да број инфицираних настави да расте.

Како је Блиц писао, четворо пацијената хопситализовано је у недељу а један јуче, када је и један оболели отпуштен на кућно лечење али је у току дана примљена још једна жена, тако да су на Инфективној клиници требутно пет пацијенткиња. Према првим сазнањима, четворо отрованих храном је јело тартуфе а један пљескавицу. Епидемиолози су код двоје пацијената потврдили присуство саломонеле у узорцима фецеса.

Нишкој полицији случај тровања храном није пријављен, а надлежне инспекцијске службе се званично нису још увек оглашавале. Према незваничним информацијама, поменути ресторан је привремено затворен након ових догађаја.

 

 

Извор: Блиц