Свет

ДА ЛИ СВЕТУ ПРЕТИ НОВИ СУКОБ? Хитно наређено повлачење амбасадора из ове земље!

Да ли је ово кулминација сукоба у још једном делу света?

Перу је опозвао свог амбасадора у Мексику на неодређено време након што је мексички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор изјавио да је влада Перуа „неуставна“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обрадор је такође рекао да је бивши председник Перуа Педро Кастиљо „незаконито свргнут“.

Председница Перуа Дина Болуарте осудила је, како је навела, „неприхватљиво“ мешање у „унутрашње ствари“ те земље, пренео је Ројтерс.

Она је додала да ће те изјаве озбиљно утицати на односе са Мексиком, оптужујући мексичког колегу да подржава „покушај државног удара (бившег председника) Педра Кастиља“.

– Лопез је одлучио да озбиљно утиче на двеста година дуге односе међусобног поштовања, пријатељства, сарадње и жеље за интеграцијом који су историјски ујединили Перу и Мексико – поручила је Болуарте.

Опозив амбасадора уследио је два месеца након што је мексичком амбасадору у Перуу уручен демарш када је Мексико дао политички азил Кастиљовој породици.

Свргавање Педра Кастиља у децембру изазвало је масовне протесте који се настављају широм земље и у којима је убијено најмање 50 људи, наводи Ројтерс.

Кастиљо се тренутно налази у затвору суочен са оптужбама за побуну и заверу након што је безуспешно покушао да распусти Конгрес како би зауставио гласање за његов опозив.

Председник Мексика није једини регионални лидер који је критиковао Кастиљову смену, будући да су Боливија, Аргентина и Колумбија такође позвале Перу да врати Кастиља на дужност, називајући га „жртвом недемократског прогона.“

Међутим, већина држава је осудила поступке бившег председника и критиковала земље које га подржавају, додаје Ројтерс.

 

Извор: Srbija Danas