Православље

ДАНАС ЈЕ ПРЕПОДОБНИ АКСЕНТИЈЕ: Свака жеља данас ће се испунити ономе ко уради ОВО!

Српска православна црква и њени верници данас славе сећање на преподобног Аксентија, хришћанског светитеља који је живео у 5. веку прво у Цариграду, а потом и на гори близу Халкидона.

Предање каже да је преподобни Аксентије био веома богати властелин у Цариграду у време цара Теодосила Млађег. Ипак, у једном тренутку решио је да то све одбаци – замонашио се и потпуно повукао из јавног живота.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, када људи почеше да говоре о њему као о великом чудотворцу и великом мудрацу, он побеже од људских похвала из Цариграда и настани се на једној гори близу Халкидона, која се после прозва Аксентијева гора.

Према причи, Аксентије ни ту дуго није остао скривен од људи… Пронашли су га неки чобани, а како се и у тим крајевима прочуо као велики чудотворац, убрзо народ крете да долази и да му доводити болеснике на исцељење.

И он исцели многе – слепоме поврати вид, губаве очисти, отера демоне из запоседнутих… Све ово, чинио је у име Христа и нарочито пазио да се чуда не припишу њему него Богу. Предање каже да је многе исцелио управо тако што би у њима учврстио хришћанску љубав и онда им говорио да ће им Бог дати по вери и правди уз речи: “Исцељује те Господ Исус Христос!”

Преподобни Аксентије је учествовао на ИВ васељенском сабору у Халкидону и забележено је да је тамо силно штитио православље од јереси Евтихијеве и Несторијеве.

Након свега тога, већ у дубокој старости, Аксентије је преминуо 470. године. Српска православна црква слави га 14. фебруара по црквеном, а 27. фебруара по грегоријанском календару.

Зато што је преподобни Аксентије читав живот провео у молитви и, иако је често био окружен људима који су тражили његову помоћ, заправо чезнуо за осамом, у неким крајевима Србије старији кажу да на данашњи празник свако треба да се уздржи од скитања и да дан проведе код куће и поред породице.

Једино место које сваки верник треба да обиђе је црква где у знак сећања на преподобног Аксентија треба да запали свећу и изговори ову молитву:

„Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Авксентије. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцељење“.

Верује се да ће свака жеља коју у том тренутку пожелите бити испуњена.

 

 

 

Извор: Курир