Издвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ: Све ће вам ићи лакше ако УРАДИТЕ ОВО…

Верници га још називају „златном трубом Православља“

Хришћански верници данас славе сећање на Светог Јована Златоустог, најчувенијег проповедника у историји цркве, великог светитеља и реформатора. Празник овог светитеља још се обележава и 26. новембра, а данашњи дан је посвећен преносу његових моштију из јерменског села Комана у Цариград 438. године.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свети Јован Златоусти поштује се у целом хришћанском свету. Био је патријарх у Цариграду и аутор књиге „О свештенству“, као и неколико веома цењених беседа због чега је и добио надимак „Златоусти“. Верници са наших простора још га називају и „златном трубом Православља“ због упорности и жара којима је у својим говорима људима указивао на снагу и исправност хришћанства.

Предање каже да је био веома цењен међу обичним народом коме се радо обраћао и тумачио му Свето писмо.

Свети Јован Златоусти у Србији се сматра једним од најученијих светитеља, па се верује да на данашњи дан сваки верник треба да, у част овог свеца, узме неку драгу књигу и из ње прочита макар део.

У неким крајевима Србије још се и данас верује да жене на празник Светог Јована Златоустог не смеју да у руке узимају вуницу, конац или игле, јер овај светитељ не жели да оне на његов празник раде већ да се сви подједнако, уз неку добру књигу, опусте и посвете духовном развоју пре него материјалном богаћењу.

Ако већ успете да побегнете од обавеза у овом стресном времену, прошетајте и до цркве. Запалите свећу у част Светог Јована Златоустог и помолите му се. Видећете, након тога све ће вам у животу ићи лакше.

 

Извор: srbijadanas.com/Србија јавља