Православље

Данас славимо свеца који је од Бога добио дар! На данашњи дан ОБАВЕЗНО УРАДИТЕ ОВО!

Српска православна црква данас обележава Светог Макарија Египатског.

Оженио се са 19 година, али му је супруга умрла непосредно након женидбе. Пошто јој је обећао верност до краја живота, а како није желео да дође у искушење, одлучио је да оде у пустињу, где је живео чак 60 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предање каже да га је због аскетског живота, упорности и издржљивости коју је показао, Бог наградио даром да може да васкрсава мртве. Кад су га питали, зашто је толико сув и кад једе и кад не једе, он одговори: „Од страха Божијег“.

Толико је успео да очисти свој ум од злих помисли и срце од злих жеља да га је Бог обдарио даром чудотворства. Његово смирење задивљавало је људе и демоне.

По повратку у цивилизацију са 80 година, Макарије је, према легенди, ишао од места до места и помагао да се васкрсну хришћани који су убијани само због исповедања своје вере.

Једном му је демон рекао: „Има само једно, у чему те ја не могу надвладати; то није пост, јер ја не једем никад ништа; то није ни бдење, јер ја не спавам никад“.

– Него шта је то? – упита га Макарије.

– Твоје смирење – одговори демон.

Макарије је живео деведесет седам година. Пред смрт су му се јавили из оног света свети Антоније и свети Пахомије и наговестили му да ће кроз девет дана умрети, што се и догодило.

Још му се пред саму смрт јавио херувим који му је открио у визији блажени свет небески, похвалио труд и врлину његову и рекао му, да је послат да му узме душу у Царство небеско. Умро је 390. године.

 

 

 

Извор: Курир