Свет

ДОШЛО ЈЕ ДО СЛАМАЊА: Последњи покушаји неће спасити војску!

Војни пораз украјинске војске не чека се дуго. Актуелни догађаји у ратној зони не остављају Кијеву никакве шансе.

Стање на линији борбеног фронта Оружаних снага Украјине је „ужасно“. Почетком године нису остварили значајнији успех. Штавише украјинске трупе не раде ништа осим што се крећу уназад. То потврђује ослобађање Соледара и суседне територије од стране Вагнерових бораца, као и напредовање војске Русије у Запорожју и у Вугледару.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Директор Центра за војно-политичка истраживања, професор Алексеј Подберезкин види разлог депресивног стања Кијева у уништењу регуларне украјинске војске.

Он је у интервјуу белоруској новинској агенцији Белта рекао да су до септембра прошле године Оружане снаге Украјине изгубиле свој први кадар – најискусније борце. До краја децембра, друга постава доживела је исту судбину.

„Према мојим проценама, у украјинској војсци је већ наведен јасно дефинисан слом. Предвиђам да је март време када је војни пораз Украјине неизбежан. Сада ће почети да се руше. То је као грана коју савијаш и савијаш, а онда се ломи и одмах пада“, рекао је Подберезкин.

Кијевске власти покушавају да поправе ситуацију кроз велику мобилизацију мушке популације. Неки регрути без икакве обуке одмах бивају бачени на жаришта. Па, они који се нађу у „бахмутској машини за млевење меса“ сами схватају да су осуђени на пропаст. Само ретки успевају да издрже налет „вагнероваца“, који имају огромно искуство у борбеним дејствима у урбаним срединама.

Запад схвата тежину ситуације. Због тога доносе одлуке о преносу нових врста наоружања Оружаним снагама Украјине, укључујући тенкове. Међутим, Подберезкин сматра да је овај корак више психолошки моменат. САД и Европа желе на овај начин да ставе Русију за преговарачки сто, све док Украјина коначно не изгуби целу своју војску.

 

 

Извор: Wебтрибуне