Србија

ЕКСПЕРТИ УПОЗОРАВАЈУ! Ево колико Рихтера може да погоди Србију!?

Pixabay.com

У снажном земљотресу који је јутрос погодио југоисток Турске и север Сирије, погинуло је више од 2300 људи, а још хиљаде је повређено у обе земље.

Страхује се да ће број жртава расти јер је још много људи затрпано под рушевинама зграда и кућа. Земљотрес је погодио више од 10 градова у Турској, а осетио се и у Либану, на Кипру и у Израелу. Само у Турској је срушено 2.818 зграда. Према Турској Управи за катастрофе и ванредне ситуације било је више од 40 накнадних потреса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је ово највећа катастрофа у Турској од 1939. године, када је земљотрес магнитуде 7,8, погодио североисточну Турску и убио 30.000 људи. Смештена на неколико линија раседа, Турска је једна од најактивнијих зона земљотреса на свету.

Председник Србије Александар Вучић наложио је да се Турској одмах пошаље помоћ. Очекује се да ће Србија послати по два специјална тима (по 12 људи у тиму) и официре за везу.

Колико дуго човек може да преживи под рушевинама? Зашто су у Турској и Сирији разорни земљотреси учестали? Да ли су турски градови пројектовани сеизмички? Да ли непланска градња са хиљадама изграђених пословних и стамбених објеката може да изазову катастрофу? Како би становништво требало да се заштити од земљотреса?

На ова и друга питања која се тичу катастрофе у Турској одговарају гости Усијања проф. др Драгана Ђурић са Рударско-геолошког факултета и проф. др Драгоман Рабреновић директор Републичког геолошког завода Србије.

– Ми говоримо о магнитуди која се исказује у рихтеровој скали. Магнитуда је била велика, али интензитет још увек није процењен. Према последњим информацијама погинуло је 2.500 људи. Од колега сам чула да они не смеју ни да претпоставе колико ће бити жртава. Десило се најгоре што је могло да се деси. Епицентар је био на једном месту 7, 8 степени рихтерове скале и то је можда први земљотрес у Европи ове јачине. Они су имали додатну несрећу са афтер шоковима. Верујем да спасилачке екипе имају озбиљан посао – рекла је Ђурић.

Рабреновић је истакао да је геолошка структура Србије слична геолошкох структури Турске:

– Појава земљотреса је природан процес који се одвија у земљивној кори. Најчешће се то догађа где су континенталне коре у колизији. Најбитније је је да буде напонско стање између континенталних плоча. Овде је суштина да се сви земљотреси јављају на великим разломним структурама. Ту се ствара велика количина енергије и тада на површини настаје земљотрес. Геологија Турске је слична као геологија Балкана. Имамо Карпатобалканоиде односно цео систем који припада Алпско хималајском луку и с друге стране родопски систем.

Ђурић је изјавлила да не очекује земљотрес оволике снаге у Србији.

– Апсолутно не очекујем такав земљотрес у Србији. Ми имамо стални ризик од земљотреса због јадранске и динаридске плоче и због тога су се десили земљотреси у Хрватској и Црног Гори, али то не би требало да буду земљотреси изнад шест степени Рихтера – тврди Ђурић.

Рабреновић сматра да се ради о земљотресу екстремне разорне моћи који се ретко догађа.

– Овд има неког екстрема. Када се земљотрес догађа, на почетку се појављују нека подрхтавања и она су назнака земљотреса. Овде се догодило да је први удар био жестоко јак. Углавном након првог удара други удар буде слабији и долази до смиривања, а овде је ударио два пута истом снагом и то је овде специфично и екстремно. – рекао је Рабреновић и набројао најугроженија подручја у Србији.

Најтруснија подручја у Србији с Централна Србија и Шумадија, околина Краљева и околина Копаоника. Највише страдају сеоска индивидуална домаћинства.

Саговорници су истакли да су земљотресом обично угрожени мањи објекти, као и да у случају земљотреса нипошто не треба паничити.

 

 

Извор: Курир