Србија

ЕМИРАТИ НАОРУЖАВАЈУ СРБИЈУ! Потенцијал овог оружја је невероватан, ево шта ће све моћи

Уговор о куповини „дронова камиказа“ за Војску Србије потписан је јуче, последњег дана Сајма наоружања и војне опреме „Ајдекс“ у Абу Дабију.

Ово софистицирано наоружање које производе Уједињени Арапски Емирати требало би да буде испоручено већ за шест месеци. Од овог уговора очекује се да убрза и завршетак сличних домаћих система који су у процесу развоја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Начелни договор о куповини постигнут је и пре смотре „Ајдекс“, а скуп у Абу Дабију искоришћен је за договор о свим неопходним детаљима уговора. Ипак, делегације Србије и УАЕ „гланцале“ су споразум све до последњег дана сајма када су сви детаљи прецизирани.

Финални уговор потписала је делегација Министарства одбране Србије и представници корпорације „Еџ“ (Едге) из УАЕ – концерна под чијом капом су готово сви војни развојни и производни пројекти Емирата. Иако детаљи споразума нису објављени, предмет купопродаје је највероватније систем дронова камиказа РW-24, компаније „Халкон“, која делује под капом „Еџа“.

Реч је о савременом концепту ваздухопловне технике лоитеринг мунитион, који подразумева дејство великог броја убојитих дронова по унапред задатим циљевима. За разлику од примене борбених беспилотних летелица, ова врста наоружања се не враћа на земљу, већ се уништава у дејству. Ројеви дронова се зато називају и паметном муницијом, а њихова важна карактеристика је и њихова способност да ројеви у лету чекају задати циљ, да би се по његовом појављивању обрушили на њега и неутралисали га.

– То ће бити велико појачање за Војску Србије, будући да ће наша земља бити међу ретким европским државама која ће имати дронове самоубице у свом наоружању. Ова врста ратне технике тренутно је хит у свету, а производња дронова и паметне муниције вишеструко је повећана. Србија добро користи свој међународни кредибилитет за модернизацију оружаних снага и набавку савремене технологије – кажу у Војсци Србије.

Набавка дронова из УАЕ помоћи ће и завршетак развоја сличног домаћег концепта који развија „Југоимпорт СДПР“. Реч је о пројекту „гавран“, ројевима дронова који се испаљују из контејнера. Српска наменска индустрија производи бојеве главе и делове система за самонавођење, које чак извози и у УАЕ. Очекује се зато да у склопу сарадње Емирати помогну Србији да заокружи свој концепт и доведе га до производње.

Дронови камиказе које је Србија купила софистицирано су наоружање које се испаљује са специјалних лансера. Време потребно за дејство је мање од 20 минута. Један дрон тежак је 45 килограма, а носи бојеву главу тежине осам килограма.

Максимално задржавање у ваздуху и чекање циља је четири, а оптимално око два часа. Концепт ројева дронова камиказа афирмисан је после рата у Нагорно-Карабаху, где је масовна примена беспосадних платформи потпуно променила ратну доктрину и наговестила како ће изгледати ратови будућности.

БЕЗ ПРОБЛЕМА СА ИСПОРУКОМ РОБЕ
Војна сарадња за УАЕ значајна је за Србију са више аспеката, а посебно се наглашава предност набавки наоружања и војне опреме у Емиратима због лакше доставе. Ово питање је постало значајно после почетка рата у Украјини и увођења санкција Русији, што се односи на прелете авиона и испоруку купљене робе. Осим тога, Србија и Емирати већ имају широку сарадњу у области ваздухопловства. У нашој земљи се школују њихови кадрови, а више српских фирми учествују као кооперанти у пројектима УАЕ.

 

 

 

Извор: Информер