Свет

ЕВО КАДА ПАДА ОДЛУКА! Мировни план у 10 тачака, Макрон звао Зеленског!

Фото: Јутјуб

Уочи годишњице избијања руско-украјинског сукоба, француски председник Емануел Макрон и његов колега украјински председник Володимир Зеленски разговарали су у недељу телефоном о могућем мировном плану и актуелној ситуацији, саопштено је из Јелисејске палате.

Тема разговора двојице лидера била је и Минхенска безбедносна конференција на којој су се лидери западних земаља обавезали да ће оснажити подршку Украјини у борби против руских снага, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током свог редовног ноћног обраћања нацији, Зеленски је рекао да се захвалио француском председнику „зато што је разумео потребу Украјине да се не сме изгубити ни једна прилика, ни једна недеља за одбрану од руске агресије“.

– Разговарали смо о важним одлукама које смо планирали за наредну недељу у којој се навршава цела година нашег отпора – рекао је Зеленски.

Из кабинета председника Макрона је потврђено да су двојица лидера разговарала о недавној посети Зеленског Лондону, Паризу и Бриселу.

У саопштењу Јелисејске палате се каже да је Макрон поновио да се залаже за додатну подршку НАТО Украјини и потврдио своју подршку Зеленском за његов мировни предлог у 10 тачака. У данашњем интервјуу за француски недељник Журнал ди диманш, Макрон је рекао да иако Француска жели да Русија буде поражена у Украјини, Париз „не жели да Русија буде уништена“.

 

 

Извор: Интермагазин