Свет

ГОТОВО ЈЕ НЕМОГУЋЕ ДА РУСИ ПОБЕДЕ У РАТУ, ЕВО ЗБОГ ЧЕГА?

Фото: Јутјуб

Британски историчар Лоренс Фридман оценио је у интервјуу за Радио Слободна Европа да ће руском председнику Владимиру Путину бити тешко да добије “необично узалудан” рат у Украјини – а још теже да га оконча.

Фридман је навео да је Русија сада у периоду економског пада, да су многи Руси тога свесни али да су у стању порицања и даје Путинов проблем, у извесном смислу, “како окончати ово без остварења његових циљева”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мислим да му је то веома тешко јер чим то оконча, долази обрачун. А цена овог рата мораће да буде стављена наспрам свега што је добијено. Мислим да то тренутно утиче на стратегију… Моје једино објашњење онога шта се дешава и жестине којом су кренули на Бахмут, јесте да још имају ту идеју да ако би само могли да заузму цео Доњецк и задрже цео Луганск, да би то могло да прође – рекао је он у интервјуу за грузијски сервис РСЕ.

Фридман сматра да би то могло да прође као нешто што би Русија могла да представи као победу.

– Њихов проблем је што је прекид ватре највише на шта би Украјинци могли да пристану. Они сигурно неће пристати на прекид ватре у смислу преноса суверенитета. Дакле, у пракси то не иде далеко. То само значи да бисте добили инхерентно нестабилну ситуацију. Али то је оно што ћете ионако добити, као резултат овога, све док не будете имали другачију руску владу с другачијим ставом према Украјини – рекао је Фридман, који је био и члан Чилкотове истраге о улози Велике Британије у рату у Ираку.

Ратове лакше почети него завршити

Он је истакао да је основна лекција ратова да их је лакше почети него завршити, указујући да је сукоб у Украјини практично почео 2014. Оценио је да је због репарација и питања ратних злочина “сада скоро немогуће видети потпуни мировни споразум”.

– За окончање овог рата, потребна је другачија влада у Москви или је потребно да Путин на неки начин да буде скрајнут. Тренутно нема назнака тога. Али би то могло да се деси. Мислим да нико заправо не зна шта се дешава у Москви – рекао је.

Ратови ретко иду према плану, а Фридман каже да је Украјина на известан начин “екстреман случај”.

– Русија није чак била успешна у почетним војним операцијама (у Украјини). Дакле, ово је још бољи пример (ратова који не иду по плану) него, рецимо, што је Ирак 2003. Јер у Ираку је 2003. војна страна у почетку ишла по плану – проблем је био после. У овом рату никада нису ни стигли до оног после. Уместо неколико дана који би завршили с марионетском владом у Кијеву сад имате овај смртоносни рат који је разрушио Украјину и однео деценију војне модернизације Русији, док су десетине хиљада – вероватно више од 100.000 – убијене. За веома малу добит – рекао је Фридман.

„Маргинални добици Русије“
Руски добици остварени су углавном на почетку рата а неке од њих нису могли да задрже.

– Ако погледате војни напредак Русије, чак и ако узмете у обзир Соледар (град у Доњецку) пре неки дан, можда Бахмут, то је прилично маргинално. А оно што су заузели је у том процесу уништено. Није да су освојили велике ресурсе. Дакле, ово је заиста необично узалудан рат – рекао је Фридман.

Он сматра да Украјинци имају више шанси за победу од Руса, за које сматра да немају никаквих у смислу њихових првобитних циљева. Аутор књиге „Украјина и уметност стратегије“ рекао је да би Руси могли да преуобличе своје циљева, али да је за Украјинце “и то веома тешко, због чега је већа вероватноћа за прљаво него чисто закључење које ће трајати неко време”.

– Ако би Украјина могла да потисне руске снаге из целе Украјине, то би био пораз. То није сасвим немогуће, али мислим да је у овом тренутку веома тешко. Мислим да би губитак Крима био недвосмислено велики пораз за Путина. Ако би Руси били потиснути другде – на границе из 2013. или границе из 1991. – вероватно би се могло извести уз гаранције за оне који говоре руски и тако даље. Претпостављам да дође тренутак у коме нема много вредности у држању онога што у суштини представља исте оне енклаве с којима сте ово почели – рекао је Фридман.

„Украјинци би могли да живе са повратком на границе од пре инвазије“
Што се тиче делимичне победе Украјине, Фридман је оценио да би Украјинци “могли да живе” са повратком на границе од 23. фебруара 2022, уочи почетка инвазије.

– Мислим да постоје могућности где би они могли да замисле да живе с том ситуацијом – рекао је он.

Али, то је постало теже након што су Украјинцима прошле јесени у замаху контраофанзиве порасле наде – а Руси прогласили мобилизацију. Фридман је рекао да је “само бројност направила разлику” и оценио да су “Руси сада генерално организованији”. Сада обе стране разматрају нове офанзиве, истакао је он.

– Сад, мислим да постоји руско гледиште да они сада имају бројност, што раније нису имали, али немају опрему, јер су много тога изгубили. А такође је њихова опрема прилично лоша. Дакле, они би се заиста ослонили на бруталну силу и велике жртве за пробој. Украјинци разматрају више маневара. Али као што смо видели, маневар није лак на тим ратиштима осим ако не пронађете заиста рањиво место у непријатељским линијама. Тако да мислим да сада чекамо наредних неколико месеци. А када видимо како је то ишло, имаћемо бољу идеју о издржљивост обе стране – рекао је Фридман.

„Руси желе да се врате у офанзиву“
Генерал Валериј Герасимов, који је недавно преузео командовање над руским снагама у Украјини од Сергеја Суровикина, наводно је добио наредбу да освоји читав Донбас до марта, према украјинским обавештајцима. Фридман је рекао да би Герасимову то било веома тешко да изведе.

– Можда ће заузети Бахмут. То је сада тешка битка за Украјинце – рекао је он, додајући да су руске одбрамбене линије сада побољшане.

– Мислим да је, што се Путина тиче, став да није довољно само бити у дефанзиви. Желе да се врате у офанзиву. А то је очигледно и став Украјине. каже историчар.

Фридман је оценио да је “веома тешко” да Русија крене у офанзиву у наредних неколико недеља и да има капацитет за “прилично чврсту дефанзивну позицију”.

– Нисам сигуран да имају борбену моћ да поразе Украјинце офанзивно… Да сам на месту Украјинаца, скоро да бих био у искушењу да чекам да прво крене руска офанзива, јер мислим да би ту била лакша победа него сами да је покрену – рекао је Фридман.

„Очигледно се спремају за нешто“
– Мислим да за Русију нема добрих решења. Можда постоје решења која ће краткорочно задовољити Кремљ, као што сам рекао – будући да ће им бити веома тешко да држе, да заузму целе регионе Херсон и Запорожје итд – мислим да је Донбас највише што би могли да контролишу, али они су још далеко од тога да имају цео регион Доњецка. –

Фридман сматра да за Москву постоје само ограничене опције и да ни Русија ни Украјина неће имати много шанси у великој офанзиви.

– Рекао бих, с украјинске тачке гледања, ситуација у којој се Руси отварају у настојању да напредују – под претпоставком да се могу зауставити – била би боља и лакша за решавање. Скоро изгледа као 1918, где имате велику немачку офанзиву која се исцрпла, а онда су савезници узвратили. Тако да мислим да је Путиново нестрпљење проблем за руску команду. Герасимов је увек био ту – није да је нов у овој ситуацији… Оно што он ради је да се побрине да се оствари Путинова воља, а изгледа да је Путинова воља у овом тренутку да је потребно више офанзива и они се очигледно спремају за нешто. Али шта тачно и када, у овом тренутку је тешко бити сигуран – рекао је Фридман.

 

 

 

Извор: Блиц