Свет

ХАОС У НЕМАЧКОЈ: Затворени аеродроми, не раде болнице ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

Фото: Pixabay.com

Тренутно на улицама немачких градова од Минхена до Берлина протестује више десетина хиљада људи из неколико сектора –школства, здравства, саобраћаја, социјалне заштите, поштанског саобраћаја у намери да повећањем плата покушају да ублаже последице поскупљења и инфлације.

Деана Павловић, дописница Курира, укључила се у јутарњи програм из Бона где је открила каква је ситуација на улицама немачких градова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Преко 2 и по милиона запослених у државном сектору протествују. Прошлог петка аеродроми широм Немачке су штрајковали и отказано је преко 2.400 летова што је погодило преко 300.000 путника. Данас се очекују преговори везани за аеродроме. Нема толико уличних протеста – рекла је Павловић и додала:

– За данас су најављени и штрајкови медицинских радника, лекара и медицинских сестара. Операције које нису хитне су отказане. Најављени су и штрајкови васпитачица, а оно што је алармантно је да је велики мањак просветних радника. Сви они траже повећање плате од 10.5% што износи око 500 евра бруто месечне зараде. Они такође траже да то повећање буде у наредних 12 месеци.

Павловић је потом открила колико се осећају поскупљења, али и сама инфлација.

– Немачка јесте угрожена, али не мислим да је озбиљно угрожена. Наравно да се инфлација осећа на сваком кораку. Људи размишљају како да плате кирије јер овде преко 60% Немаца нема своју некретнину, већ плаћа себи станове. Кирија станова је јако скочила. Некада за четворочлану потрошачку корпу сте морали да издвојите од 70 до 80 евра. Сада је то сигурно преко 120 евра – рекла је Павловић.

 

 

Извор: Курир