Србија

ИЗ ПРИШТИНЕ ПОРУЧУЈУ: Имате РОК до краја марта

Заменик косовског премијера Бесник Бисљими изјавио је да споразум о регистарским таблицама, који је постигнут у Бриселу, има рок до краја марта.

Наводећи да је и у саопштењу високог представника ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља стоји да тај спорарум важи до следећег састанка специјалне групе за нормализацију, Бисљими је рекао да је 23.новембра постигнут договор да све стране хитно разговарају о француско-немачком предлогу, како би се створила атмосфера за озбиљну дискусију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Споразум је направљен да би се онемогућило да Србија, тензијама на терену, помери фокус са дискусије о француско-немачом плану и да примора ЕУ да се бави управљањем свакодневним кризама. Ниједан документ није потписан. Документ који је објавио Борељ је документ договорен између страна. Два елемента су важна. Прво, документ има рок – и то до следећег састанка Специјалне групе за нормализацију. Прихватили смо ову формулацију, пошто смо претходно инсистирали да добијемо позив Лајчака за састанак Специјалне групе за нормализацију за крај марта 2023. То значи да, када Курти говори о роковима за утврђивање споразума, то се односи на датум за одређивање састанка Специјалне групе за нормализацију, који је крајем марта ове године“, рекао је Бисљими.

Друга тачка се, каже, односи на регистарске таблице које издаје Србија за возила у градовима на Косову.

„Бриселским споразумом Србија не сме да издаје нове нелегалне регистарске таблице, као ни да не пререгиструје постојеће. Оно што је Србија урадила, са идејом да преговарамо у лошој намери, што је била и логика Србије у преговорима, јесте да они онда донесу одлуку у влади и отклоне потребу за пререгистрацијом нелегалних КМ таблица. Они мисле да тиме заобиђу договор. Али, како је рекао министар Џељаљ Свећља, они могу да се играју одлукама своје владе, али им није дозвољен улазак на Косово“, рекао је Бисљими.

Како је рекао, аутомобил који се креће на Косову, без одговарајуће регистрације, биће заплењен, а возач кажњен са 150 евра. Возило ће бити искључено из саобраћаја, до отклањања прекршаја, рекао је Бисљими, оптужујући главног преговарача Србије Петра Петковића „да лаже“.

Он је коментарисао и изјаве председника Александра Вучића у Скупштини Србије.

„Вучићу је из тамошње опозиције речено да није добро преговарао. Он је, међутим, узвратио рекавши да је толико добро испреговарао о Заједници српских општина, да и сами посланици у Приштини признају да је то омча око врата Косова. Он се хвали да је споразумом ставио омчу око врата Косову“, рекао је Бисљими.

 

 

Извор: Б92