Свет

ИЗ РУСКЕ ДУМЕ СТИГЛО ОБАВЕШТЕЊЕ! Ево до када би могао да потраје рат у Украјини, да ли је могуће да ће се тада завршити?

Бивши руски командант и посланик руске Думе Андреј Гуруљов недавно је рекао да би руски рат у Украјини могао да траје најмање до 2027. године, а можда и дуже.

Он је то рекао током телевизијског програма који је на Твитеру са енглеским титловима објавио Антон Герашченко, саветник министра унутрашњих послова Украјине, у недељу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одбацио суверенитет Украјине

„Завршетак рата може потрајати. Генерално, предвиђам да ће то бити 2027-2030, а не раније“, рекао је Гуруљов.

Раније овог месеца, током наступа на руској државној телевизији, Гуруљов је одбацио суверенитет Украјине, рекавши да ратом разорена земља припада Русији.

„Треба заувек затворити тему Украјине и признати да ће денацификација и демилитаризација једном заувек затворити Украјину као пројекат“, рекао је он.

„Постојао је, а више га нема“, додао је он.

Још увек остаје нејасно када би рат, који је прошлог фебруара покренуо руски председник Владимир Путин, могао да се заврши и под којим условима. Међутим, неки стручњаци тврде да Кремљ припрема грађане за сукоб који би могао да траје много година.

„Велики, егзистенцијални рат“
„Говоримо о радикалној, потпуној трансформацији образовања како би се руска омладина мобилисала за рат. Тренутно образовање има две функције, пропагандну и основну војну обуку“, рекао је он.

У међувремену, Путинова војска се тренутно спрема да покрене нову офанзиву на пролеће, а генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је недавно приметио да руски лидер не планира да у скорије време оконча рат.

„Не видимо никакав знак да се председник Путин спрема за мир. Оно што видимо јесте да председник Путин и Русија и даље желе да контролишу Украјину“, рекао је шеф НАТО-а.

 

 

Извор: Б92