Србија

ЈАВИТЕ СЕ У ПОЛИЦИЈУ МЕСЕЦ ДАНА РАНИЈЕ! Ово је грађанска обавеза ако је не испуните платићете КАЗНУ!

Важно је да све одрадите пре него што напуните 65 година старости, најмање месец дана раније

Ако ћете за месец дана да напуните 65 година, време је да продужите вашу возачку дозволу како бисте избегли казну, али процедура је нешто другачија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стандардно трајање возачке дозволе је 10 година. Међутим, након што возач напуни 65 година, дужина трајања дозволе се смањује на 5 година.

На овај начин, закон форсира старије возаче да чешће проверавају своје здравствено стање и тиме се осигурају да не угрожавају ни себе ни учеснике у саобраћају.

Чак и ако возач који има између 55 и 65 година старости жели да продужи своју дозволу, биће му издата возачка која важи само до његове или њене 65-е године. Дакле ни возачима који имају више од 55 година се не издаје возачка дозвола на читавих 10 година.

Возачка дозвола којој је истекао рок важења, што важи за и за оне који су напунили 65 година, продужава се тако што се на захтев возача издаје нова.

Захтев за издавање нове возачке дозволе због истека важења претходне подноси се најраније 30 дана пре истека важења возачке дозволе, пише Озон медиа.

За истек рока возачке дозволе казна је 10.000 динара. Ако за 30 дана пуните 65 година, време је да продужите вашу возачку дозволу како би избегли казну.

Дешава се да грађани забораве да после прославе рођендана, више не могу да управљају својим аутомобилом, ако нису на време продужили своју возачку.

Продужење после 65 година старости је другачије
Ако сте напунили 65 година и морате да продужите своју возачку дозволу, очекује вас сада нешто другачија процедура.

Пре свега, потребно је одрадити лекарски преглед како би доктор установио да ли сте још увек здравствено способни да управљате моторним возилом, а потом следи подношење уобичајене документације и захтева за продужење.

Важно је да све одрадите пре него што напуните 65 година старости, најмање месец дана раније.

Пре него што се јавите на преглед, мораћете да уплатите таксу. Висина таксе зависи од здравствене установе у којој се обавља преглед, углавном износи око 2.000-3.000 динара. Спремите се да проведете пар сати обилазећи лекаре, јер ће вас прегледати неуропсихијатар, офталмолог, психолог, лекар опште праксе, а неопходно је и извадити крв.

Лекари ће прегледати моторику вашег тела, ваше психичко стање, вид и друге способности, како би се уверили да ли сте способни да и даље возите аутомобил и да не угрожавате безбедност учесника у саобраћају! На овакав преглед сте сигурно ишли пре него што сте кренули у ауто школу. Дакле, ову процедуру сте већ прошли, на почетку ваше возачке каријере, а ако сте били професионални возач, сигурно сте морали на лекарски преглед пре сваког издавања дозволе.

Даља процедура је иста као и код стандардне промене возачке дозволе. Пре аплицирања за нову возачку дозволу, морате уплатити 3 накнаде.

Што се тиче накнада и броја жиро рачуна и позива на број, најбоље је посетити зграду МУП-а у вашем граду како бисте узели тачне податке са огласне табле, јер се поједини подаци разликују од општине до општине. Таксе уплаћујете у пошти или банци а уплатнице сачувајте како би сте их приложили приликом подношења захтева за издавање возачке дозволе, пише Озон медиа.

Поред уплатница и извештаја лекара, за подношење захтева за нову возачку дозволу биће вам потребна и важећа лична карта, као и стара возачка дозвола. Сву документацију ћете предати у локалном седишту МУП-а.

 

 

Извор: Ало