Русија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! Русија припрема нешто велико у Украјини све ће се десити ОВОГ ДАТУМА!

Упркос тешким борбама које се воде у источној регији Донбас, рат је ушао у својеврсну пат позицију у протеклим месецима

Украјински министар одбране Олексиј Резников упозорио је да Русија припрема нову офанзиву која би могла да почне већ 24. фебруара, на прву годишњице руске инвазије. Тврди да је Русија припремила на хиљаде војника те да би могла „нешто да покуша“ како би обележила годишњицу почетка рата, јавља ББЦ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новом офанзивом на тај дан уједно би се обележио руски празник Бранилаца домовине 23. фебруара, који је посвећен руској војсци. Резников је рекао да је Москва мобилизовала око 500.000 војника за потенцијалну офанзиву.

У септембру прошле године руски председник Владимир Путин најавио је мобилизацију око 300.000 резервиста за потребе рата у Украјини, изјавивши како је мобилизација потребна како би се „очувао територијални интегритет“ Русије. Но, Резников сугерише да је би стваран број мобилизованих могао бити знатно већи.

– Званично су најавили 300.000, али кад видимо снаге нагомилане на границама, процењујемо да се ради о знатно већој бројци – рекао је Резников за француску телевиију БФМ.

ББЦ наводи како није могао независно да провери Резникове тврдње.

Упркос тешким борбама које се воде у источној регији Донбас, рат је ушао у својеврсну пат позицију у протеклим месецима, односно откако је Украјина ослободила јужни град Херсон. С изузетком руског заузимања украјинског града Соледара, ниједна страна није остварила значајнији напредак, преноси Индеx.

Но, руска пролећна офанзива, баш као и украјинска контрафанзива, се већ дуго времена сматра вероватном. Амерички Институт за ратне студије недавно је објавио да би Москва могла да „предузме одлучну акцију“ и покрене велику офанзиву на истоку земље.

Украјински министар обране рекао је да ће украјински командири за циљ уочи очекиване руске офанзиве имати задатак да „стабилизују фронт и припреме се за контраофанзиву“.

– Верујем да ће ова година бити година наше војне победе – изјавио је Резников, додавши како украјинске снаге „не смеју да изгубе иницијативу“ коју су имале у протеклим месецима.

Резников је посетио Француску како би постигао договор о куповини додатних радара противваздушне обране типа МГ-200, за које је рекао да би „значајно повећали способност оружаних снага да детектују мете у зраку, укључујући балистичке пројектиле и различите дронове“.

Његови коментари стижу у тренуцима кад украјински обавештајци тврде да је руски председник Путин наредио својим снагама да заузму источну регију Донбас до краја пролећа. Но, главни секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је да „нема индикација да је Путин ограничио своје војне циљеве на освајање источних регија Украјине“.

– И даље активно набављају нова оружја и још муниције. Јачају сопствену производњу, али и набављају још оружја од других ауторитарних држава попут Ирана и Северне Кореје – рекао је Столтенберг, па додао:

– Но, оно што је најважније од свега, не видимо никакве знакове да је председник Путин променио циљ ове инвазије – контролу над Украјином. И све док је тако, морамо бити спремни на дуг сукоб.

 

 

 

Извор: Srbija Danas