Свет

Кина разматра могућност пружања смртоносне помоћи Русији

Сједињене Државе поседују обавештајне податке да Кина „разматра могућност пружања смртоносне помоћи Русији“ за употребу у Украјини.

Упитан како би тачно могла изгледати могућа подршка Кине, Блинкен је рекао да „ова категорија укључује читав низ ствари, од муниције до оружја“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима државног секретара, Вашингтон је Пекингу „асно ставио до знања“ да ће то створити нове озбиљне проблеме у односима две земље.

Према речима Блинкена, САД имају доказе да Кина пружа „несмртоносну“ помоћ Русији. Према изворима Ен-Би-Сија, то може укључивати опрему – војне униформе или панцире.

Блумберг је крајем јануара такође известио да се може разговарати о опреми, као и о економској подршци, која помаже Москви да избегне последице санкција. Како је пренела агенција, власти САД прикупиле су доказе о пружању одговарајуће помоћи и представиле их Пекингу.

Што се тиче помоћи у смртоносном оружју, САД су „јасно изразиле забринутост“ Кини, али „још нису виделе да су прешле ту границу“, рекао је извор за Ен-Би-Си.

 

 

 

 

 

 

Извор: Sputnikportal.rs

Ознаке