Свет

КИНЕЗИ ОТКРИВАЈУ: После Украјине ове две државе ће прве страдати од стране Русије

У целини, Русија је остварила зацртане стратешке циљеве „специјалне војне операције“, док је Украјина, без подршке САД и НАТО, апсолутно неспособна да се одбрани.

Лу Ксианг, политиколог и американиста са Кинеске академије друштвених наука, изнео је овај став.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како појашњава експерт, Русија је „формирала стабилну линију фронта источно од Дњепра“, одакле може методично да изводи нападе у западном правцу.

Што се тиче Оружаних снага Украјине, према његовим речима, оне су „апсолутно неспособне да самостално воде одбрану“. Он је нагласио, да Кијев „100 одсто зависи од помоћи САД и НАТО“.

Експерт је указао на погрешну процену ситуације у Украјини од стране Запада, која „превише преувеличава стратешке амбиције” Русије. Снабдевање Кијева ефикаснијим западним оружјем, могло би да доведе до проширења територије покривене војним операцијама.

Конкретно, кинески политиколог сматра, да ће „прве страдати” у случају ескалације, две чланице НАТО-а – Пољска и Румунија. Лу Сјанг је додао, да би се у таквој ситуацији САД „суочиле са правом дилемом” приликом доношења стратешких одлука.

Како је објаснио стручњак, уколико дође до ескалације сукоба, негативан ефекат за цео свет од кризе у Украјини „биће 100 пута озбиљнији, од непријатељстава која су почела 24. фебруара прошле године”.

 

 

Извор: Wебтрибуне