Свет

КИНЕЗИ ПОСЛАЛИ ОШТРУ ПОРУКУ ЗАПАДУ: Ко покуша на наруши планове Пекинга чекају га ОЗБИЉНЕ ПОСЛЕДИЦЕ!

Кина је „дубоко забринута“ да би сукоб у Украјини могао да се отме контроли, изјавио је данас шеф кинеске дипломатије Ћин Ганг позивајући поједине земље да одмах престану да „потпирују ватру“, алудирајући при том на Сједињене Америчке Државе, преноси Ројтерс.

Ћин је у говору на форуму у кинеском министарству спољних послова рекао и да те земље треба да престану да говоре „данас Украјина, сутра Тајван“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Снажно се противимо било ком облику хегемоније, страног мешања у питања Кине – рекао је кинески министар спољних послова.

Ћинови коментари долазе после вести руских агенција да ће водећи кинески дипломата Ванг Ји данас посетити Москву, а пред „мировни говор“ председника Кине Си Ђинпинга који се очекује у петак, на годишњицу почетка рата у Украјини.

У медјувремену је Кина објавила документ Глобалне безбедносне иницијативе (ГСИ), који се ослања на концепт „недељиве безбедности“. У документу коју објављује агенција Синхуа истиче се да ширење мира и безбедности у свету мора да буде тежња свих земаља, преноси ТАСС.

– Кина је дубоко забринута због сталне ескалације конфликта у Украјини, као и да је у опасности да чак отргне контроли. Захтевамо од појединих земаља да одмах престану да потпирују ватру – рекао је Ћин.

Он је напоменуо је да ће Кина наставити да помаже у одржавању мировних разговора о Украјини, преноси ТАС С.

– Наставићемо да радимо с међународном заједницом како бисмо промовисали дијалог и консултације, уклањање забринутости свих страна и постизање универзалне безбедности – закључио је Ћин.

 

 

Извор: Информер