Свет

КИНЕЗИ У ШОКУ: САД шаљу војнике

Вашингтон — САД се припремају да пошаљу између 100 и 200 војника на Тајван ради обуке локалних оружаних снага, пренео је Фокс Њуз позивајући се на неименовани извор.

Према наводима, реч је о проширењу програма обуке који је у прошлости укључивао Националну гарду, специјалне јединице и маринце, а према наводима америчких званичника, још пре само годину дана свега око 30 америчких војника било је стационирано на Тајвану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Немамо коментар о конкретним операцијама, ангажманима или обуци, али бих истакао да наша подршка и безбедносни односи са Тајваном остају усклађени са тренутном претњом коју представља Народна Република Кина“, рекао је портпарол Министарства одбране Марти Мајнерс.

“Наша посвећеност Тајвану је чврста и доприноси одржавању мира и стабилности широм Тајванског мореуза и унутар региона“, додао је.

Како наводи Фокс Њуз, повећање броја трупа планирано је месецима пре него то су напетости између Кине и САД ескалирале након скандала са наводним шпијунским балоном изнад америчког копна.

Војници који оду на Тајван имаће задатак да обучавају тамошње снаге о америчким системима наоружања, као и маневрима за супротстављање потенцијалној офанзиви из Кине.

Америчка медијска кућа подсећа да је Кина последњих недеља често слала своје бродове и авионе у зајванске воде и ваздушни простор.

Међународна заједница признаје Тајван као део Кине, која настоји да то острво уједини са матицом.

Извор: Танјуг