Србија

МЕДВЕДИ ИЗ БЕО ЗОО ВРТА ПРЕДВИДЕЛИ КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА! Ево до када ће трајати зима

Кажу да се данас, на Сретење, срећу и раздвајају зима и лето, дани постају дужи, а ноћи краће.

А да ли се зима продужава или је време за топлије дане, може да нам покаже и понашање медведа. Управо је један пар медведа из Београдског зоолошког врта предвидео какав нас остатак зиме чека.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На лицу места била је новинарка Курир ТВ Ивана Јовановић која је разговарала с биологом Бео зоо врта Кристијаном Оваријем. Пре почетка разговора Ивана је обрадовала гледаоце вешћу:

– Медведи Урош и Миша су изашли пре неких пола сата, завршена је хибернација што значи да стиже топлије време.

На ову информацију надовезао се биолог запослен у Бео зоо врту Кристијан Овари.

– Ове године су се медведи сложили с нашим метеоролозима и потврдили прогнозу да ће бити топлије време. Треба рећи да медведи у зоолошком врту не спавају прави зимски сан, па у ово доба излазе како би јели. Питање је да ли се после доручка вратити у брлоге или се неће уплашити сенке. Колико видим, добро су расположени и остаће напољу – каже Овари.

О њиховим прогнозама Овари каже да, колико је њему познато, нису оманули, али да је изазов како ће погађати убудуће због климатских промена.

– Досад нас нису изневерили, не знам да ли имају дил с метеоролозима. Мења се клима, али за сада оманули – додао је Овари.

Медведи Урош и Миша су отац и син, међутим, не проводе много времена заједно, па је Овари дао појашњење за овакво понашање.

– Медведи су врло самачки расположене животиње, мужјак и женка се срећу само током парења. Мајка медведица је веома брижан родитељ, брани своје мечиће, али их најури кад напуне две године. Они још пар месеци прате своју мајку, али она је непоколебљива, па на крају одустану.

 

 

 

Извор: Курир