Русија

МИЛИОНЕ РУСА УЗНЕМИРИЛЕ СИРЕНЕ: Објављује се ваздушна узбуна. Сви одмах идите у склоништа. Пажња! Пажња!

Милионе Руса јутрос је узнемирило упозорење о ваздушним нападима, које је емитовало више радио-станица широм четири временске зоне.

Како пише „Дејли мејл“, дневни програм прекинуо је звук сирене, а неколико секунди касније речено је да сви треба да пожуре у склоништа због неминовног ракетног напада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Објављује се ваздушна узбуна. Сви одмах идите у склоништа. Пажња! Пажња! Постоји опасност од ракетног удара“, речено је узнемирујућим тоном.

Упозорење о могућим нападима чули су грађани Белгорода, Старог Оскола, Уфе, Казања, Новоуралска, Новосибирска, Пјатигорска, Тјумења, Вороњежа, Нижњег Новгорода и Магнитогорска, као и бројних места у Московској области.

Наиме, убрзо се испоставило да је узбуна била лажна.

Власти из Белгорода, који се граничи са Украјином, саопштили су: „Информације о ракетном удару и ваздушној узбуни на једној од радио-фреквенција у Белгороду су лажне“.

Власти су окривиле Украјину за хакерски напад, али није јасно одакле је тачно дошао.

Руско министарство за ванредне ситуације саопштило је: „Хакерски напад на сервере неколико комерцијалних радио-станица у неким регионима земље резултирао је емитовањем информација о наводном упозорењу о ваздушном нападу и претњи ракетним ударом“.

Иначе, овом хакерском нападу претходио је атак на ТВ станице, у ком је говор Владимира Путина о стању нације затамњен.

Међу погођеним станицама у различитим регионима биле су „Енергy ФМ“, „Релаx ФМ“, „Бусинесс ФМ“, „Хумоур ФМ“ и „Ауторадио“.

Извор: Б92/Дејли мејл