Свет

МИСТЕРИОЗНИ ФЕНОМЕН НА НЕБУ ИЗНАД ТУРСКЕ: Опет бљеснула плава светлост пред земљотрес, ево о чему се ради (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

Снажан земљотрес јачине 6,4 степена Рихтера погодио је данас Турску, прецизније подручје Хатај.

Према првим информацијама, најмање три особе су погинуле, а 213 је повређено.

Неколико секунди пре него што се први земљотрес догодио, на небу погођених подручја, људи су успели да забележе плавичасте бљескове на небу, а снимак се убрзо проширио друштвеним мрежама.

Ова светла, која подсећају на северна светла, документована су од 17. века, према извештају Америчког сеизмолошког удружења. Генерално, они се могу приметити у мање од 0,5% земљотреса и њихово трајање је обично делић секунде.

Иста светлост видљива је била и у земљотресима који су се догодили 6. фебруара.

Шта је светлост земљотреса?

Феномени као што су муње, лоптице светлости, струја и стални бљескови, о којима се извештава у вези са земљотресима, називају се сеизмичка светла (ЕКЛ).

Фридеман Фројнд, гостујући професор физике на Државном универзитету Сан Хозе и виши истраживач у НАСА-ином истраживачком центру Амес, открио је 2001. да је триболуминисценција последица чињенице да стене могу постати полупроводници током телурског кретања.

Фројнд и његови сарадници су се питали да ли су „светла земљотреса“ резултат електричног набоја који производи одређена врста стена под великим тектонским стресом.

– Када снажан сеизмички талас путује кроз земљу, он сабија стене великим притиском и брзином, стварајући услове под којима се стварају велике количине позитивних и негативних електричних наелектрисања. Ови набоји могу да путују заједно, достижући такозвано стање плазме, које може експлодирати и пуцати у ваздух, навео је он у свом извештају.

– Наелектрисања могу да се комбинују и формирају неку врсту стања налик плазми, које може да путује веома великом брзином и да пукне на површини да би произвело електрична пражњења у ваздуху, објаснио је Фројнд за часопис  National Geographic.

Верује се да је узрокована ломљењем и трењем земаљских плоча које стварају електричну енергију која се великом брзином и силом ослобађа на површину.

Када се појављују земљотресна светла?

Земљотресна светла нису уобичајена. Обично се јављају пре или током већих земљотреса, али се могу појавити неколико недеља унапред. У будућности ћемо, проучавајући сеизмичка светла, моћи да предвидимо појаву великих земљотреса и смањимо њихов утицај.

Извор: Курир.рс/groundreport.in

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

фебруар 2023.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728