Свет

МИСТЕРИОЗНИ ФЕНОМЕН НА НЕБУ ИЗНАД ТУРСКЕ: Опет бљеснула плава светлост пред земљотрес, ево о чему се ради (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

Снажан земљотрес јачине 6,4 степена Рихтера погодио је данас Турску, прецизније подручје Хатај.

Према првим информацијама, најмање три особе су погинуле, а 213 је повређено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неколико секунди пре него што се први земљотрес догодио, на небу погођених подручја, људи су успели да забележе плавичасте бљескове на небу, а снимак се убрзо проширио друштвеним мрежама.

Ова светла, која подсећају на северна светла, документована су од 17. века, према извештају Америчког сеизмолошког удружења. Генерално, они се могу приметити у мање од 0,5% земљотреса и њихово трајање је обично делић секунде.

Иста светлост видљива је била и у земљотресима који су се догодили 6. фебруара.

Шта је светлост земљотреса?

Феномени као што су муње, лоптице светлости, струја и стални бљескови, о којима се извештава у вези са земљотресима, називају се сеизмичка светла (ЕКЛ).

Фридеман Фројнд, гостујући професор физике на Државном универзитету Сан Хозе и виши истраживач у НАСА-ином истраживачком центру Амес, открио је 2001. да је триболуминисценција последица чињенице да стене могу постати полупроводници током телурског кретања.

Фројнд и његови сарадници су се питали да ли су „светла земљотреса“ резултат електричног набоја који производи одређена врста стена под великим тектонским стресом.

– Када снажан сеизмички талас путује кроз земљу, он сабија стене великим притиском и брзином, стварајући услове под којима се стварају велике количине позитивних и негативних електричних наелектрисања. Ови набоји могу да путују заједно, достижући такозвано стање плазме, које може експлодирати и пуцати у ваздух, навео је он у свом извештају.

– Наелектрисања могу да се комбинују и формирају неку врсту стања налик плазми, које може да путује веома великом брзином и да пукне на површини да би произвело електрична пражњења у ваздуху, објаснио је Фројнд за часопис  National Geographic.

Верује се да је узрокована ломљењем и трењем земаљских плоча које стварају електричну енергију која се великом брзином и силом ослобађа на површину.

Када се појављују земљотресна светла?

Земљотресна светла нису уобичајена. Обично се јављају пре или током већих земљотреса, али се могу појавити неколико недеља унапред. У будућности ћемо, проучавајући сеизмичка светла, моћи да предвидимо појаву великих земљотреса и смањимо њихов утицај.

Извор: Курир.рс/groundreport.in