Свет

МИСТЕРИОЗНИ ФЕНОМЕН НА НЕБУ ИЗНАД ТУРСКЕ ПРЕ ЗЕМЉОТРЕСА: Зачуло се шуштање, па засијала плава светлост, ево о чему се ради

Фото: Твитер принтскрин

Разоран земљотрес јачине 7,8 степени Рихтерове скале погодио је у понедељак јужни део Турске и северозапад Сирије услед којег је, према последњим проценама, погинуло више од 20.000 људи.

Неколико секунди пре него што се први земљотрес догодио у Турској и Сирији, на небу погођених подручја могли су се видети неки светлосни бљескови, што су људи успели да забележе и објаве широм друштвених мрежа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Плава светлост (светлост земљотреса) позната и као триболуминисценција, која се први пут може видети у Турској, изазвала је панику међу грађанима пред сам земљотрес, преноси groundreport.in.

Најпре се зачуло шуштање, а онда се на небу појавила плава светлост. Звук је постајао све јачи и јачи са снажним дрхтањем.

Ова светла, која подсећају на северна светла, документована су од 17. века, према извештају Америчког сеизмолошког удружења. Генерално, они се могу приметити у мање од 0,5% земљотреса и њихово трајање је обично делић секунде.

Шта је светлост земљотреса?

Феномени као што су муње, лоптице светлости, струја и стални бљескови, о којима се извештава у вези са земљотресима, називају се сеизмичка светла (ЕКЛ).

Фридеман Фројнд, гостујући професор физике на Државном универзитету Сан Хозе и виши истраживач у НАСА-ином истраживачком центру Амес, открио је 2001. да је триболуминисценција последица чињенице да стене могу постати полупроводници током телурског кретања.

Фројнд и његови сарадници су се питали да ли су „светла земљотреса“ резултат електричног набоја који производи одређена врста стена под великим тектонским стресом.

– Када снажан сеизмички талас путује кроз земљу, он сабија стене великим притиском и брзином, стварајући услове под којима се стварају велике количине позитивних и негативних електричних наелектрисања. Ови набоји могу да путују заједно, достижући такозвано стање плазме, које може експлодирати и пуцати у ваздух, навео је он у свом извештају.

– Наелектрисања могу да се комбинују и формирају неку врсту стања налик плазми, које може да путује веома великом брзином и да пукне на површини да би произвело електрична пражњења у ваздуху, објаснио је Фројнд за часопис Натионал Геограпхиц.

Верује се да је узрокована ломљењем и трењем земаљских плоча које стварају електричну енергију која се великом брзином и силом ослобађа на површину.

Када се појављују земљотресна светла?

Земљотресна светла нису уобичајена. Обично се јављају пре или током већих земљотреса, али се могу појавити неколико недеља унапред. У будућности ћемо, проучавајући сеизмичка светла, моћи да предвидимо појаву великих земљотреса и смањимо њихов утицај.

Извор: Курир.рс/groundreport.in