Русија

МОГУЋЕ ЈЕ ДА ПУТИН ПРОГЛАСИ ВАНРЕДНО СТАЊЕ! Државни удар због ОВОГА није изводљив!

Бивши писац говора руског председника Владимира Путина и политички аналитичар Абас Гаљамов у разговору за ЦНН истакао је да постоји могућност војног удара у Русији.

Гаљамов је, како каже, уверен да ће Руси тражити кривца за огромне војне губитке на ратишту у Украјини и економске проблеме изазване западним санкцијама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тврди и да је све више мртвих који се враћају у Русију тако да ће Русима бити све теже убудуће, а покушаваће да пронађу објашњење зашто је то тако и да ће доћи до одговора да је то због Путина кога назива „старим тиранином и диктатором“. Додаје да је могуће да ће због тога доћи до војног удара у наредних годину дана.

– Не искључујем могућност да Путин прогласи ванредно стање и откаже председничке изборе заказане за март 2024. године уколико не буде напретка на фронту јер Руси га неће хтети ако није јак – закључио је Гаљамов.

Гости Усијања, који су анализирали речи рсуког стручњака, били су Иван Милетић са Института за јавну политику и Мина Зиројевић са Института за упоредно право.

Милетић се најпре дотакао изјаве политичког аналитичара Абасас Гаљамова о наводном војном удару у Русији.

– Ако се погледа историјски, није долазило до неких преврата у Русији или Совјетском савезу. Чак и када је био покушај 1990. године у августу то није успело. Увек је био неки бунт народа који је оборио режим тако да је тај сценарио много реалнији него војска. Русија има такав режим заштите на свим нивоима да је то практично неизводљиво. Због тога Запад и уводи санкције – рекао је Милетић и додао:

– Испратио сам неке анализе и тај утицај санкција постоји, али ни близу онога што је Запад очекивао. Док је Запад решио да уведе санкције на нафту, Русија је успела да замени европског купца са индијским купцем. Сада се прави тај гасовод за снабдевања Кином тако да Русија даје себи времена, а Западу, који је једно хетерогено друштво, очито треба времена да се договори. Ја не верујем у оно „колективни Запад“ јер су они толико хетерогени. Да су они колективни Запад, одлуке би доносили брзо и ефикасно.

Водитељка Јелена Пејовић је потом истакла да је ЕУ врло хомогено увела 9 пакета економских санкција и индивидуалних санкција.

– Али се јаве и гласови попут јучерашњег председника Хрватске. Ти дисонантни тонови су врло присутни. Састанак НАТО-а где су сви очекивали да ће бити све брзо решено и да ће Американци убедити Немце. На крају су Немци убедили Американце. Имамо ситуације да се десничарски тонови јављају широм Европе, па смо имали инцидент где је 15.000 полицајаца ухапсило силом неке људе. Једноставно не постоји колективни Запад – истакао је Милетић.

Зиројевић се осврнула на сам фронт, али и на само оружје које се шаље Украјини у великим количинама.

– Ова руска војска која је ушла у рат и она која ће изаћи биће потпуно другачија. Биће спремнија за сваки евентуални други напад. Много се троши оружја у Украјини. За један дан украјинска војска потроши онолико оружја колико је Америка потрошила у Авганистану за месец дана. На почетку смо били сведоци да им је давано оружје које није било функционално и онда оно није могло бити поправљено у Украјини већ је морало опет да прелази границу. Овај рат се води на дугачкој линији. Није као код нас где дође један авион и све избомбардује, мала је територија, тамо је све велико. Свега треба много – рекла је Зиројевић, па додала:

– Прочитала сам да је неко рекао да му треба 5 дивизија авиона са све пилотима. Један пилот кошта преко 55 милиона, па још треба да се дошколује за специјалну врсту авиона. То ми је рекао један пилот у емисији. То је огроман новац да се само један пилот дошколује и сада треба неко да да својих 100 или 150 људи.

 

 

 

Извор: Курир