Србија

МОЖЕТЕ ДА ДОБИЈЕТЕ ПОПУСТ НА РАЧУН ЗА СТРУЈУ! Ево како да се пријавите, ово је поступак

Крајем 2022. године „Новом Уредбом о енергетски угроженом купцу“ не само да је олакшано већ је проширена и листа корисника који могу да добију повластице на рачуне за струју, гас и даљинско грејање.

Од 17. децембра примају се захтеви за ову годину, а први резултати су испод очекиваног – у јануару попуст на рачуне остварило је тек 55.500 домаћинства. Зашто је мали број пријављених и шта урадити да их буде више?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Те повластице протеклих година у просеку је користило око 68.000 људи. Када је промовисана нова уредба очекивало се да их буде три пута више – 190.000.

Помоћник министра за електроенергетику Милан Алексић истиче да је ово тек први месец, а да се може пријављивати током целе године. Сматра и да је због периода празника било мање пријављених.

– Уредба је и прављена тако да омогући много више људи да се пријави за овај статус и да се циљано дође до 190.000. Влада је обезбедила новац и ми се надамо да ће бити правилно потрошен – наводи Алексић.

Указује да је процедура сада једноставнија него што је било и да се пријава подноси у органима локалне самоуправе.

– Надамо се да ће се локална самоуправа укључити, помоћи локалним медијима да се грађани боље обавештавају. Не смемо дозволити да се враћају из јединица локалних самоуправа и да их нешто одвраћа да добију статус – рекао је Алексић.

Највише пријављених је у Ужицу, а следе Врање, Нови Пазар, Сомбор, Лесковац, Лозница, Чачак, Нови Сад.

Право да конкуришу имају грађани са месечним приходом по чланству домаћинства испод нивоа одређеног уредбом, у зависности од имовинског стања, могу да аплицирају и грађани са угроженим здравственим стањем. Сеоска домаћинства имају промењен начин аплицирања, не гледа се више колико имају некретнина, већ месечни приход.

Они могу да преузму захтев са сајтова Министарства и локалне самоуправе, али и да га преузму из јединице локалне самоуправе.

Уз захтев који је сада бесплатан, предају се и документа којима се доказује тај статус. Сви морају да поднесу документ који показују колики су месечни приходи, а за примаоце социјалне помоћи одређена документа прибављају органи самоуправе, јер их већ имају у систему.

 

 

Извор: Курир