Свет

НА КОРАК СУ ДО НУКЛЕАРНЕ БОМБЕ! Ево шта инспектори откривају

Нуклеарни инспектори у Ирану су наводно открили уранијум у тој земљи који је обогац́ен до 84 одсто чистоће – нешто испод нивоа потребног за развој нуклеарног оружја, показују извештаји.

Блумберг је прво известио да Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) истражује како је Иран успео да обогати уранијум до 84 одсто, што је у извештају највиши ниво који су инспектори открили до сада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да би се створило нуклеарно оружје, уранијум мора бити обогаћен на најмање 90 одсто.

Високи европски дипломата рекао је за „Вол стрит журнал“ да би то био „озбиљан развој догађаја“, ако се ти извештаји потврде. „У блиском смо контакту са нашим партнерима након извештаја да је Иран можда обогатио уранијум до нивоа преко 80 одсто“, рекао је дипломата.

Према Блумбергу, нуклеарни званичник у Ирану негирао је тврдњу да је та земља „до сада“ обогатила уранијум изнад 60 одсто чистоће.

Први пут је објављено 2021. да Иран обогаћује уранијум до 60 одсто чистоће, што је у то време био највиши ниво који је постигао. ИАЕА је у твиту у недељу објавила да је упозната са новим извештајима о нивоима обогаћивања уранијума у ​​Ирану.

„Генерални директор Рафаел Мариано Гроси наводи да ИАЕА разговара са Ираном о резултатима недавних активности верификације Агенције и да ће обавестити Управни одбор ИАЕА по потреби“, наводи се у твиту.
Бивши председник САД Доналд Трамп повукао је Сједињене Државе из иранског нуклеарног споразума из 2015. године о којем је преговарао током времена на функцији бившег председника Обаме.

Споразум је у то време ограничио ниво обогаћивања уранијума у ​​Ирану на 3,67 одсто и захтевао од земље да смањи своје залихе уранијума за 98 одсто. Иран је од тада проширио свој нуклеарни програм пошто су законодавци раније рекли да је мало вероватно да ће Иран поново успоставити нуклеарни споразум са Бајденовом администрацијом.

 

 

Извор: Република