Спорт

НАДАЛ ШОКИРАО ТЕНИСКИ СВЕТ: Новак Ђоковић као да ни не игра Мастерсе!

АТП-ова анкета која је испитивала тенисере из светског врха о томе шта очекују у 2023. години донела је неколико неочекиваних одговора. Међу њима се издвојио коментар Рафаела Надала, а тиче се индиректно и Новака Ђоковића.

У самом испитивању Ноле није учествовао, али је његово име често било на уснама тенисери који су у анкети учествовали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Једноставно је прејак (Новак). Када игра, осваја много турнира – одговорио је Медведев на питање ко ће освојити највише мастерса у 2023. години.

Рус се на тај начин придружио Џону Изнеру, Џеку Дрејперу, односно Танасију Кокинакису, који су исто типовали на српског аса.

Са друге стране, један други Рус, Карен Хачанов изненађујуће сматра да ће то бити Грк, Стефаноса Циципаса.

А, тениски свет је био шокиран пре свега одговором Рафаела Надала, који се мимо свих очекивања, па и логике, одлучио за Сашу Зверева.

Као да „бик са Мајроке“ не гледа тенис последњих пар месеци, па и пар година рекло би се, а као да се Новак и не бави тенисом, када је Рафа могао да насупрот колегама заборави Србина.

– Биће то Саша Зверев, имао је веома тешку 2022. због повреде. Верујем да је спреман да се врати на пређашњи ниво и побеђује – рекао је Надал, потпуно заборавивши свог љутог ривала, неустрашивог Србина који хара „белим спортом“.

Када је било питање о томе ко ће освојити највише гренд слемова, сви су били сагласни да ће то бити српски тенисер.

– Нажалост, Ђоковић поново – уз осмех одговорио је Кокинакис.

Највише дилеме око освајача је било везано за Ју-Ес опен, очекивано, јер по свему судећи Ноле ни ове године неће крочити на тло јенкија. Свестан је тога и Данил Медведев.

– Не желим да кажем моје име, јер бих желео да освојим сваки Гренд слем. Али дефинитивно најбоље играм на Ју-Ес опену – рекао је Медведев.

За крај, име Новака Ђоковића су изговорили сви, па чак и Надал, када је постављено питање ко ће на крају сезоне бити први играч света.

НОВАК ЂОКОВИЋ – РАФАЕЛ НАДАЛ, РИВЛАСТВО 

Гренд слем титуле

Гренд слемови се вероватно највише вреднују. Двојица великих шампиона су потпуно изједначани – 22:22. Ролан Гарос је нова прилика да се неко од њих осами на врху (Надал рекордер у Паризу са 14 титула). Ноле оптимизам да може до трећег „купа мускетара“ гради на томе што је на последња три највећа турнира освојио две титуле (Вимблдон и Аустралијан опен).

Број недеља на првом месту АТП листе

Ово је такође параметар у коме је Београђанин апсолутни владар и то не само када је мушка конкуренција у питању. Он ће 27. фебруара почети 378. недељу на челу АТП листе и претећиће славну Штефи Граф (377). Рафаел Надал је далеко иза са 209 и јасно је да Шпанац до краја каријере неће моћи да претекне великог ривала.

Међусобни дуели

Ривалство Ђоковића и Надала је највеће у историји тениса. Они су до сада 59 пута играли један против другог и Новак има минималну предност – 30:29. Треба рећи да се ове сезоне још увек нису састали.

Крај године на првом месту

Нолету и овде сви гледају у леђа. Српски ас је седам пута годину завршавао као предводник тениског каравана. Рафа је то до сада у каријери урадио пет пута.

Мастерс титуле

Када су турнири из серије 1000 у питању, Новак Ђоковић је и ту у предности у односу на Надала – 38:36. Такође, оно што је на страни тренутно првог рекета планете је то да је до сваки Мастерс освојио бар по два пута, док „бик са Мајорке“ нема ниједну титулу у Мајамију, Шангају и Пекингу. А уз то, Рафа никада у каријери није стигао до трофеја ни на Завршном мастерсу на коме наступа осам најбољих тенисера у години. Новак дели рекорд са Федерером – обојица су по шест пута били најбољи на том турниру за „елиту тениске елите“.

Када се све сабере Ђоковић, у свим параметрима доминира у односу на Надала. Једино у шта Шпанац може да се узда су гренд слем титуле, ако претекне Новака, и евентуално међусобни дуели са Србином, ако и ту надмаши Нолета. Али, то су два „ако“.

А некад је и једно много када треба надмашити Новака Ђоковића.

 

Извор: Новости.рс

Ознаке