Србија

НАЈВЕЋА ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА У ЗЕМЉИ – СНС ОДЛАЗИ У ОПОЗИЦИЈУ?

Посебна седница о Косову и Метохији прошла је бурно и обележена је скандалима, а дошло је и до физичког обрачуна. Након скупштинске седнице на површину је изашло и велико незадовољство међу коалиционим партнерима СНС-СПС, што је наметнуло питање да ли ове политичке странке могу да наставе сарадњу?

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је СНС био „усамљен у одбрани државних интереса и да је уз себе имао – народ”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Социјалистима је замерено да се нису довољно борили и да су на седници на којој се одлучивало о будућности земље били превише лежерни.

Председник Александар Вучић одржао је оштар говор на седници врха СНС и наговестио могућност ванредних избора који би могли да буду одржани већ у септембру: „Боље је да одемо у опозицију него да нам партијски и приватни интереси воде државу. Спреман сам да идем на изборе као кандидат за премијера, али нећу попустити под уценама“.

Да ли и због чега СПС калкулантски наступа? Шта је све замерено СПС-у? Шта би донели ванредни парламентарни избори?

На ова и многа друга питања питања одговарали су Перко Матовић из центра за националну политику и проф. Владимир Вулетић, социолог.

Вулетић је констатовао да на седници о КиМ није било аргументоване расправе.

– Нисмо чули оно што сам ја очекивао, а то је аргументована расправа. Оквир који је постављен пред посланике је био широка платформа која је повезала мноштво ствари које су битне за Србију и тичу се њене будућности. Нажалост расправа је отишла у једном смеру који је унапред припремљен тако да се не види аргументована расправа него да се користи прилика за прикупљање политичких поена. Најдаље су у томе отишли посланици странака које се називају десним. Ја их не бих тако назвао већ би их назвао проруксим. Било је јасно да је то унапред припремано и да је основна идеја била да се подигну тензије и да се избегне суштина. То је била једна позицијиа – рекао је Вулетић и додао:

– Другу позицију су заузели посланици из такозване проевропске опозиције који су се фокусирали на то да покажу да су опозиција, да нису уз власт и њихова критика власти није имала много смисла. Они су инсистирали по оном Коштуничином принципу: „Нисам био обавештен“ на томе да нису упознати са француско – немачким планом, а тај план је наравно познат.

Матовић сматра да се СПС тренутно понаша калкулантски тако што не подржава владу чији део због тога што процењује да то није популарноо

-. Веома је незахвално коментарисати ову ситуацију, јер немамо довољно информација. Видимо јасно да су односи нарушени, али не знамо какав ће бити расплет. Та коалиција је доста добро функционисала. Ово није први пут да председник Вучић тражи већу подршку функиционера СПСа. Они јесу имали тај принцип камелеонске политике. Када се нешто добро деси они кажу да су допринели томе, а када критика јавности буде велика они кажу, јесте и ми смо против тога, али смо надгласани – каже Матовић и додаје:

Тачно је да је СПС могла да да већу подршку. Не може да се каже да СНС држи СПС у животу, али након претходних избора СНС је могла сама да направи власт, али је ипак остала лојална тој коалицији, а видимо да у овом тренутку који је тежак не само за СНС него и за државу, нема довољну подршку.

Матовић је мишљења да постоје основе за могућност да се ради о дубљем раздору између две владајуће странке:

– Вучић и Дачић су озбиљни политичари са озбиљним каријерама и не би дозволили да ово изађе у јавност да нема озбиљнијих проблема. Када се притисак на СНС споља и изнутра појачава, нормално је очекивати подршку партнера који је у великој мери ту где јесте захваљујући СНСу.

Вулетић је уздржаност СПСа сагледао у контексту спољиних притисака на Србију.

– Сада имате ситуацију снажног притиска са запада како би се Косово и Метохија признали од стране Србије. С друге стране имате притисак већег дела становништва које сматра да је су било какви разговори о томе неправедни и које на подржава никога ко води политику у том правцу, без обзира што нису свесни ни последица ни цене одустанка од преговора – оценио је Вулетић.

Он сматра да је на председнику тренутно огроман терет и да му је потребна подршка посебно од коалиционих партнер:

– Кад имате такву ситуацију имамо странке које су потпуно на том фону радикалног однбијања преговора, друге које се праве необавештене и имате огроман терет који носи пре свега председник државе. Њега су ја бих рекао оклеветали да се он пита о свему, а име доста лобиста и организација које о доста тога одлучују. У свему томе СПС се показао не баш нелојално, али тако да јавност схвати да они као и нису баш за оно што власт чини, а што није популарно.

Изразио је уверење да неће доћи до избора, али да уколико СПС буде наставио да игра двоструку игру ни та опција није искључена:

– Не очекујем да ће бити нових избора, али ако играте дупле улоге то је оно што СНС неће прихватити и онда ће се ићи на изборе да би се показало ко је где, па макар то значило и одлазак у опозицију.

Матовић сматра да је ово, мада не први, до сада нејвећи конфликт међу коалиционим парнтерима:

– У сваком случају су у највећем проблему до сада. Било ј и раније ситуација када је на пример Бранко Ружић спомињао могућност одласка СПСа у опозицију, али то није добило свој епилог. СПС као искусна странка сигурно води рачуна о свом маркетингу. Они покушавају да разним политичким тактикама остану релевантни онолико колико јесу – сматра Матовић, истичући да невербална комуникација социјалиста у парламенту вероватно није једини разлог спора између владајућих странака.

Изразио је да се иза ћутања социјалиста крије дубљи порблем.

– Ја не знам за невербалну комуникацију и нисам сигуран да овако озбиљна криза владе може да се констатује само због тога како су се понашали у парламенту. То је исувише неубедљиво и ја сматрам да има нечега иза тога. Можда ћемо добити више информација након састанка председника Вучића и Дачића. Надам се да ће социјалисти одлучити да подрже председника у овим тешким тренуцима.

 

 

 

Извор: Курир