Србија

НАМЕРА ИМ ЈЕ ДА И ОВАЈ ДЕО СРБИЈЕ ОТЦЕПЕ КАО ШТО СУ ТО УРАДИЛИ СА КОСОВОМ И МЕТОХИЈОМ!?

Министар одбране тзв. Косова Арменд Мехај објавио је фотографије припадника њихових безбедносних снага који тренутно пролазе специјалну снајперску обуку у Јордану.

Он је навео да ће тзв. косовске безбедносне снаге добити одређен број професионалних снајпериста и да „командосе из јединице за специјалне операције обучавају јорданске колеге“. Ова вест долази након навода да су приштинске власти крајем 2022. године повећале буџет за војску за 50 одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док је јачање безбедносних снага очигледан приоритет приштинских политичара, Аљбин Курти не скрива да му формирање Заједнице српских општина то није. Шта више, позвао је западне силе да, како каже, не врше притисак на Приштину да прихвати формирање ЗСО.

С друге стране, неочекивано и неспојиво, појавио се нови заинтересовани за модел ЗСО – Сулејман Угљанин, председник Странке демократске акције Санџака СДА. Он је писао председнику Србије Александру Вучићу, Европској унији, Сједињеним Америчким Државама и тражио је да Бошњаци у Србији добију иста права која се траже за Србе на Космету кроз ЗСО!

Он је рекао да није задовољан положајем и третманом Бошњака и да би, како каже, „статус бошњачке националне мањине требало да буде дефинисан по моделу који је предвиђен за формирање ЗСО на КиМ“.

Због чега Приштина спрема командосе у Јордану и тиме се хвале? Чиме располажу КБС и зашто се дуплира буџет за војску? Како ће у САД и ЕУ проћи Угљанинов предлог и да ли је он имало реалан?

На ова и друга питања у емисији Усијање одговарау Јахја Фехратовић, народни посланик, потпредседник Странке правде и помирења Дарко Трифуновић, Институт за националну и међународну безбедност ИЏевад Галијашевић, стручњак за безбедност.

Галијашевић је дао дефиницију командоса.

– Командоси су припадници специјалних снага за посебне задатке. Тај термин је уведен пре сто година када су Британци ратовали у Африци. Командоси су убили Осаму Бин Ладена. Они могу и ликвидирати политичке званичнике. Живе у градовима као нормални људи и онда се активирају у одговарајућем тренутку. Све специјалне војне снаге које имају посебне психофизичке способности и врше специјалне задатке могу се назвати командосима – рекао је Галијашевић и додао:

– Снајперисти су специјалци који делују на непријатељском територију.У случају Србије то би могли бити снајперисти командоси на Северу косова или у прешевској долини. Када говоримо о снајперистима ја бих пре закључио да је одлазак у Јордан превасходно заснован на исламизацији војних структура који би требало да делују у координацији са НАТО структурама.

Трифуновић је изјавио да није нимало изненађен обуком косовских војника у Јордану јер су многе арапске земље признале незавсност тзв. Косова.

– Ја не видим где ту постоји проблем. Постоји велики број арапских земаља које су признале Косово и онда врше обуку јединица које треба да ратују за ту независност. Мислите да ће неколико снајпериста да направи проблем војсци Србије? Наравно, ми све време гледамо са великим подцењивањем оно што се дешава на Косову, јер наше безбедњаке школују полуписмени људи, док другу страну школују најпрестжнији центри за обуку. За мене није проблем исламизација него радикализација – каже Трифуновић.

Фехратовић сматра да се ради о претераном сензационализму и да када би се заиста вршила таква обука, то се не би на овај начин објављивало у медијима.

– Оно што је дефинитивно јесте да уколико се ради о нечему озбиљном, ово се не би обзнањивало на овај начин. Овде је било превише сензационализма да би се запалио пожар, а ја упорно говорим да треба да гасимо пожар и зато ниједна прича која није доказана и која треба да унесе забуну међу народ није добра. Ситуација није нимало лака, али не можете ви радикализовати један народ или једну веру. У сваком народу има група које могу да буду злоупотребљене – сматра Фехратовић.

Захтев Сулејмана Угљанина за Бошњаке у Санџаку

Фехратовић је Угљанинову иницијативу за статусом Бошњака какав би Срби на Косову и Метохији требало да стекну формирањем Заједнице српских општина оценио као штетан, посебно за Бошњаке.

– Ја могу говорити о ономе што осећа бошњаћки народ. Бошњаци у Санџаку су муслимани, али они су грађани републике Србије у оном делу Санџака који јој припада, као што су грађани Црне Горе у оном његовом делу који припада Црној Гори. Друго то је регија суживота Срба, Бошњака, Албанаца и Црногораца. Бошњаци не живие само у Санџаку него у целој Србији. – рекао је Фехратовић и додао:

– Господин Угљанинн има своју политичку платформу коју не подржавају Бошњаци и тиме штети Бошњацима. Зашто бих ја правио до Новог Пазара Косовску Митовицу? Или од Пријепоља, Прибоја или Сјенице. Да правимо баријере између народа који живи заједно. Бошњаци хоће да им се обезбеди нормалан живот ту где живе. Ми смо упућени једни на друге. То није добра идеја и то ће највише штете донети Бошњацима, јер медији спинују, а људи не знају да Угљанин није важан политички фактор у Новом Пазару.

Трифуновић се сагласио са саговорником и нагласио да Угљанин не репрезентује вољу бошњачког народа.

– Спорно је што Угљанин не представља бошњачки народ. Он хоће да политички сензационализмом скрене пажњу на себе, а његова иницијатива би изолвовала Бошњачки народ.

 

 

Извор: Курир