Србија

НАШ НАЈПОЗНАТИЈИ МЕТЕОРОЛОГ ОТКРИВА: Стиже снег у Србију, температура пада испод нуле

МЕТЕОРОЛОГ Недељко Тодоровић најављује од поподнева велику температурну разлику између севера и југа земље.

До половине Србије стиже хладан ваздух са севера Европе, па ће каже јужно од Крушевца и Краљева и до сутра поподне остати „врућина“ и до 20 степени, а на северу максимално три степена. Извесно је, наводи Тодоровић да ће снега бити на северу, северозападу, па и на југозападу, нешто мало у централним деловима, укључујући подручје Београда. Мисли да снег ових дана неће видети Врање, Лесковац и друга места на југу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Недељко Тодоровић оцењује да је фебруар био натпросечно топао, мало је било падавина, али ће то данас и сутра мало да се надокнади. Тако да ће, кад се заврши и уторак као последњи дан овог месеца, вероватно бити достигнуте неке просечне вредности.

Сутра ће бити још хладније на северу, максимално три степена, а на југу и даље близу 20 степени. Међутим, додаје да би се и тамо на југу померио хладнији ваздух па би онда понедељак био можда најхладнији дан.

Ко неће видети снега

– Најзанимљивије у тој ситуацији је да ће бити свих врста падавина, значи и кише и снега, а и ледене кише. Тај хладан ваздух се као клин у плитком слоју премешта ка југу, а на висини остаје топлији ваздух и то су онда повољни услови да понегде буде и ледене кише а то је пре свега централни, евентуално мало западни, чак можда и источни део Србије – објашњава Тодоровић.

Мисли да Врање, Лесковац као и друга места на југу неће да виде снега ових дана, иако је за то већа вероватноћа на северу.

Citroen C4 Cactus

Извесно је каже да би било снега на северу, северозападу, па југозапад Србије, нешто мало у централним деловима, укључујући подручје Београда.

– Ту би се и направио снежни покривач, у западној и југозападној Србији негде од 10 до 20 центиметара висине – најављује метеоролог и додаје да би у ноћи између недеље и понедељка падавине знатно ослабиле, али би то био најхладнији дан.

Opel Astra 1.4 16v

Следеће седмице би, наводи остало прохладно време са температурама од пет до десет степени, а ноћу можда негде минус један. Снег би се можда у нижим пределима задржао неколико дана, а на планинама ће остати до половине марта.

Тодоровић указује и да ово није поздрав зими и да су дугорочне прогнозе велики изазов.

Ford B Max 1.5 TDCI

– Ја мислим да ће вероватно негде средином марта опет да буде овако једна епизода од два дана захлађења. Хоће киша, хоће снег као гранични случај. У планинским пределима биће још снега, али далеко смо да гарантујемо да још неће бити снега – закључује Недељко Тодоровић.

Извор: РТС