Свет

„Не подржавајте напад на Крим, то би био најгори сценарио“

Петр Павел, победник чешких председничких избора 28. јануара 2023, рекао је да би Запад требало да се уздржи од подршке операцији за заузимање Крима од стране Украјине како би избегао „непожељне сценарије“ у будућности.

Коментаришући могући исход рата након што је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба објавио да нема алтернативе повратку Крима и међународном кажњавању Русије, Павел је рекао следеће:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Запад треба да се уздржи од подржавања овог или оног сценарија. Морамо да будемо пажљиви како би Украјина остварила одређене резултате. Можда ће у једном тренутку Украјина променити своју визију.

Према његовим речима, Запад треба да буде опрезан у настојању да победи Русију како би избегао нежељене сценарије пораза.

– Могуће је да ће то довести до колапса Русије… Ако се Русија распадне, онда ћемо можда имати више проблема, немамо са ким да преговарамо о разоружању – нагласио је он.

Из Кијева су више пута најављивали планове за покретање офанзивне операције на Криму.

Истовремено, саветник шефа канцеларије Владимира Зеленског Михаил Подољак рекао је да Кијев, пошто је договорио испоруку тенкова, преговара о испоруци ракета и авиона проширеног домета.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс

Ознаке