Свет

Ништа од нових санкција Русији, две моћне европске силе ставиле вето!

Земље ЕУ нису успеле да постигну договор о новом пакету антируских санкција на састанку амбасадора у среду, а питање синтетичке гуме била је кључна тачка, пренео је Политико.

Синтетичка гума је једињење које се користи у производима као што су гуме и главни је увозни артикал за ЕУ. Како наводи Политико, земље укључујући Италију и Немачку скептичне су у погледу забране трговине са Русијом, док је Пољска за, преноси РТ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија је 2021. извезла синтетичку гуму у вредности од скоро 2 милијарде долара, додаје Политико, при чему је производ у вредности од око 700 милиона долара продат земљама ЕУ.

Лидери ЕУ су признали да је увођење новух санкција Русији постало све теже јер блоку понестаје сфере за деловање.

Поједине државе чланице повукле су црвене линије на неким ставкама, а Мађарска је изјавила да неће подржати ниједан пакет укључујући ограничења руске нуклеарне енергије због споразума са Москвом о проширењу нуклеарне електране Пакс. Премијер Виктор Орбан рекао је да Будимпешта „очигледно мора ставити вето“ на такав предлог ако га изнесе ЕУ.

Кијев лобира код својих западних партнера да циљају на руску нуклеарну индустрију.

Очекује се да ће предстојећи пакет санкција бити усвојен пре 24. фебруара, на годишњицу покретања, како Руси кажу, специјалне војне операције, а Запад инвазије, против Украјине.

Према изворима Политика, пакет може укључивати додатна ограничења против руске авио-индустрије, банака и флоте нафтних танкера.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs

Ознаке