Србија

НОВЕ ЦЕНЕ ГОРИВА! Ево колико ћемо плаћати бензин и дизел

Литар евродизела ће од данас од 15 часова до следећег петка у исто време на пумпама максимално коштати 197 динара, а бензин европремијум БМБ 168 динара за литар.

Прошле недеље је цена горива била 197 динара за литар евродизела, а за литар бензина европремијум БМБ 95 највише 168 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Барел са 80 иде на 100 долара“
Колебања која су обележила тржиште нафте и ниво производње вероватно се неће смирити нити ове године. Нафта би се ове године могла вратити на ниво изнад 100 долара по барелу (почетком недеље била је на нивоу од око 80), нова је прогноза у анализи Голдман Сакса, а која би могла да буде знак за већу цену горива и у Србији. Јутрос је барел на европском тржишту коштао 84 долара.

Банка аргумент налази у оцени да су руске санкције повезане с украјинском инвазијом и у наставку ограничењу у извозу сирове нафте. Чак и док се Кина поновно почиње отварати након окончања своје политике ЦОВИД Зеро, Голдман Сакс очекује да нивои производње неће моћи пратити потражњу 2023

Недостатак потрошње на производњу такође се сматра покретачем виших цена, што је проблем који би могао бити велики проблем 2024. године. И све то може да буде и сигнал за Србију, а што смо видели и током претходна два месеца када нам је цена дизела пала са 220 динара по литру на 195, а за двадесетак динара појефтинио је и бензин. Једноставно – већа цена на берзама у свету, значи пре или касније и већу цену и код нас и обрнуто.

 

 

Извор: Блиц