Србија

НОВИ ЗЕМЉОТРЕС У СРБИЈИ: Шести и најјачи потрес данас у Краљеву

Земљотрес јачине 2,5 јединица Рихтерове скале, догодио се данас, у 15.19, на територији града на Ибру, са епицентром у атару оближње Жиче, објављено је на сајту Републичког сеизмолошког завода.

Потреси овог интензитета не могу изазвати оштећења на објектима у епицентралној области, па тако ни ово подрхтавање тла није изазвало штету.

Краткотрајни земљотрес углавном су осетили Краљевчани на вишим спратовима овдашњих стамбених зграда и солитера, а од почетка овог месеца ово је било укупно 12. подрхтавање тла са епицентром на подручју града на Ибру, јачине од 1,5 до 2,5 рихтера.

Још пет земљотреса

Први потрес забележен је у Бору у 09:50 часова, а његова јачина била је 1,7 степени Рихтерове скале. Други земљотрес се догодио у Доњем Милановцу у 09:58 сати. Јачина тог потреса је 2,1 степени Рихтерове скале.

Трећи потрес регистрован је у Бору и био је јачине 1,9 степени, а забележен је у 11:42 часова. Наредна два земљотреса су раегистрована у Мајданпеку, у 12:39 и у 13:28 часова. Јачина четвртог по реду потреса је 2,3 степени Рихтерове скале, а петог 1,9 степени.

Ови потреси су последица људског фактора услед честог минирања на овом простору, што потврђује и каталог лоцираних земљотреса Републичког сеизмолошког завода.

Извор: Новости