Свет

ОБЈАВЉЕН КИНЕСКИ ПЛАН ЗА МИР У УКРАЈИНИ! Има 12. тачака, изнет је и став по питању нуклеарног наоружања

Фото: Јутјуб

Званично неутрална, Кина позива на поштовање суверенитета држава, укључујући Украјину, позивајући међународну заједницу да узме у обзир безбедносне бриге Москве.

Кинеска влада позвала је Русију и Украјину да се врате дијалогу и одбацила је као неприхватљиву било какву употребу нуклеарног оружја, у документу од дванаест тачака објављеном у петак, годину дана након почетка сукоба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Све стране морају да подстакну Русију и Украјину да се крећу у истом правцу и врате се директном дијалогу што је пре могуће“, саопштило је кинеско министарство спољних послова.

Министарство је потврдило да се „нуклеарно оружје не сме користити“, док им је с друге стране претио председник Русије Владимир Путин.

„Нуклеарно оружје не би требало да се користи и нуклеарни рат не би требало да буде укључен. Треба се супротставити претњи нуклеарним оружјем или његовој употреби“, наводи се у документу под називом „Став Кине о политичком решавању украјинске кризе“.

Осим тога, Кина тражи од две земље да избегавају нападе на цивиле. Стране у сукобу морају се стриктно придржавати међународног хуманитарног права, избегавати нападе на цивиле и цивилне објекте“, наглашава министарство. Овај рат је осетљиво питање за Пекинг због његових веома јаких дугогодишњих дипломатских и економских веза са Москвом, цементираних заједничким интересом за противтежу Вашингтону. Кина је у уторак изразила „велику забринутост” због сукоба који се „интензивира и све више измиче контроли”.

Званично неутрална, Кина позива на поштовање суверенитета држава, укључујући Украјину, позивајући међународну заједницу да узме у обзир безбедносне бриге Москве. Али притисак Запада на Пекинг је све јачи, који никада није јавно подржао или критиковао руску офанзиву, изражавајуц́и више пута подршку Москви суоченој са западним санкцијама.

Последњих дана, амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да страхује да Кина можда разматра слање оружја Русији – што је Пекинг оштро демантовао.

Кијев је у петак рано ујутру објавио и такозвани „мировни план“ Пекинга, рекавши да је то „добар знак и сигнал да Кина жели да се придружи глобалним напорима да заустави рат у Украјини“, пише Ројтерс, позивајући се на неименовани извор. из украјинске дипломатије.који је додао да „Украјина има мировни план за који се нада да ц́е добити подршку Кине“.

 

Извор: Република