Србија

ОД СУТРА ДРЖАВА ПОКЛАЊА И ДО 10.000 ЕВРА! Ово су услови да се пријавите

БЕОГРАД – Влада Србије наставља подстицаје за оживљавање села. Опредељено је још 500 милиона динара за куповину празних сеоских кућа за младе.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић каже да ће конкурс бити отворен од сутра. Објаснио је и ко све може да конкурише. Навео је и да ће имати могућност да се пријаве за 10.000 евра помоћи за покретање сопственог посла.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Услови за бесплатну кућу на селу

Министар Кробабић истиче да су услови конкурса остали исти.

„Услов за пријаву је да су млађи од 45 година, држављани Србије не у краћем периоду од три године, да немају већ имовину – станове или куће, али могу да имају пољопривредно земљиште“, наводи Кркобабић за РТС.

Објашњава да се тај услов да могу да имају пољопривредно земљиште тиче младих пољопривредника који живе у заједничким домаћинствима и то им је шанса да се осамостале. Наводи да могу да конкуришу и они који су у браку и они који нису.

Додаје и да је у претходном периоду усељена 1.631 кућа у 119 локалних самоуправа. На питање шта ће се десити ако буде више пријављених него што је планираним буџетом предвиђено, Кркобабић каже да је став државног руководства да колико год да буде захтева толико ће бити издвајања средстава.

„Ово је специфично, овде нема ранг-листи, нема чекања. Како ко поднесе захтев, ако испуњава услове, сукцесивно добија до утрошка средстава, а онда ћемо ићи са ребалансом нових средстава“, објашњава Кркобабић. „Посебну пажњу посветићемо брдско-планинским и рубним подручјима“

Најјефтинија кућа до сада је коштала око 400.000 динара, а најскупља око 1,2 милиона. Истиче да од младих људи који се пријављују зависи колико ће средстава добити, јер они сами проналазе кућу.

„Њима је на вољу, оно што они пронађу, ако испуњава услове, ми одобравамо средства“, наглашава Кркобабић.

Највеће интересовање је за Банатски округ и за села у околини Пирота, а министар каже да ће посебну пажњу посветити брдско-планинским и рубним подручјима.

„Ту ћемо гледати одређеним подстицајним мерама да стимилушемо младе људе. Да будемо реални, можемо да се ударамо у груди колико хоћемо, држава Србија се брани насељавањем празних кућа и рађањем нових људи. То је једина права одбрана“, поручује Кркобабић.

Истиче да је међу пријављенима 20 одсто оних који се одлуче да из градова оду у село.

„Углавном је то напуштање заједничких домаћинстава код младих пољопривредника, три генерације су под истим кровом, младић или девојка се осамостаљују, налазе кућу у суседству, настављају да раде на породичном газдинству и када их питате они кажу коначно смо стали на своје ноге и то је основни мотив“, објашњава министар.

Ко има право на 10.000 евра за покретање сопственог посла

Од почетка јуна требало би да им буде на располагању и 10.000 евра за покретање сопственог посла на сопственом имању, а Кркобабић каже да ту очекује пријаве за најразличитија занимања и као пример навео да у Црној Трави нема стоматолога.

„Стари занати, нови занати, рецимо сервис за поправку пољопривредних машина који ће да опслужи више села. Дакле, све оно што ти млади људи констатују да том селу недостаје – продавница, било шта. Не траба ми одавде да им цртамо, они знају шта је то што недостаје том селу, шта може да буде одрживо и за шта су школовани и вешти“, наводи Кркобабић.

Указује да у брдско-планинским и рубним подручјима размишљају и да повећају тај износ. Поред тога, додао је, право на тих 10.000 евра имају и они који су добили кућу на селу, али и други млади људи који тамо већ живе.

„Добро нека виде шта нашим сељанима недостаје – да ли продавница, да ли апотека, било шта од тога, конкуришу, даћемо новац, али не готов новац него за куповину опреме и покретање тог посла“, рекао је министар.

На питање да ли је оптимиста и може ли српско село да доживи да у њега долазе и млади из града, Кркобабић каже да су тешка времена и да је важно имати кров над главом. „Тешка су времена, изазовна, изузетно је битно да неко има своју кућу, свој кров над главом, своју окућницу, 21. век мења ствари. Ја очекујем да ће интересовање бити велико, оно већ јесте велико, и да ће млади, храбри људи решити да не оставе ову земљу са празним кућама“, закључио је Кркобабић.

 

 

Извор: Курир