Србија

ОГЛАСИЛИ СЕ ИЗ ВРТИЋА ПАКЛА И БОЉЕ ДА СУ ЋУТАЛИ: Ово је њихово објашњење

Након пријаве родитеља чија деца иду у предшколску установу „Повратак природи“ у Земуну о томе да двојица дечака сексуално злостављају вршњаке у вртићу, огласио се и сам вртић који је упутио поруку родитељима.

Поруку коју су послали преносимо у целости:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Поштовани родитељи,

Поводом притужби родитеља о дешавањима у објекту на Прегревици обавештавамо вас следеће:

Након пријаве родитеља о постојању сумњи да је у групи предшколаца примећено непримерено истраживање полних разлика Предшколска установа је обавила пре свега индивидуалне разговоре са децом која су била актери догађаја, а затим и индивидуалне састанке са родитељима те деце.

Стручни сарадници и васпитачи су са децом радили на едукацији и превенцији таквих облика понашања. Кроз разговоре су деца подстакнута да радозналост испоље на социјално пожељан начин, такође предочене су им последице нарушавања сопствене и туђе интиме (здравствене, хигијенске, као и емоционалне последице).

Узимајући у обзир развојни узраст деце, молимо вас да ситуацију посматрамо објективно, у циљу избегавања етикетирања деце, и непримереног давања сексуалне конотације њиховом понашању. На овом узрасту деца нису свесна озбиљности и природе таквог истраживања, а улога нас одраслих је да их благовремено усмеримо и едукујемо, између осталог и сопственим примером и кроз отворен разговор.

Комуникација родитеља путем Вибер група, на основу површних и нетачних информација, довела је до неконструктивног деловања и ширења панике међу родитељима.

У циљу јачања међусобног поверења, уз поштовање приватности сваког детета и његове породице, молимо вас да нам се благовремено обратите уколико имате потребу за индивидуалним састанком.

Стручни тим Повратка природи“.

Извор: 24седам