Издвајамо Православље

ОТАЦ ТАДЕЈ ОТКРИО НАЈВЕЋУ ГРЕШКУ РОДИТЕЉА: Ако ово радите добро је да вас дете не бије, а биће и то

Фото: Јутјуб

Отац Тадеј отркрио је која је највећа грешка родитеља коју праве при васпитању деце, коју на крају криве за одређено понашање.

Васпитање деце представља велики изазов за родитеље, док многи из најбоље намере праве кардиналне грешке у васпитању. Постоје посебна правила помоћу којих од детета можемо направити правог човека, који ће нам у старости служити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, сваком детету треба приступити на индивидуалан начин, те му се прилагодити. Занимљиво је да родитељи за понашање својих малишана управо криве њих, не схватајући да сами сносе одговорснот за понашање свог детета.

Отац Тадеј је посебно говорио о овој осетљивој теми, а оно што је имао да каже крије велику мудрост.

„Отац и мајка имају велику власт над децом – шта год помисле родитељи, то ће деци и бити. Са децом садашњом је много тешко. Упропашћена су и код нас и у целом свету. Као што један старац каже, сада су наша деца као слепи мишеви; ноћу лутају, а дању спавају.

И духови под небом чине своје, они желе да омладину упропасте потпуно, да постану као аутомат. Да не мисле својом главом, него шта им диктирају.

Они који су у годинама као што сам ја, знају какав је народ био између Првог и Другог светског рата. И онда је било разлике, али сад овај свет као да је из пакла изашао. Као да се није родио на земљи, човече. Изгубљени смо.

Деци треба много љубави да покажу (родитељи), али истинске. Писала ми је једна докторица из Битоља, и муж јој је лекар, имају само једног сина. Уписао се на факултет, али неће да учи, неће да слуша. Троја кола што су му родитељи купили, слупао је. Мајка каже:

„Хвала Богу што је он остао жив, ми сада више немамо резерве да купујемо, па кад дођемо с посла, он ухвати оца за гушу, паре тражи. Не знам шта да радимо!“

Шта да јој пишем. Рекао сам, немојте никога кривити што вам је дете такво, сами сте криви. Трпите. Хоћете само једно дете, па сте му све чинили по вољи, морате и од сад. Тако сте га научили.

Ако мислите да имате дете, чините му по вољи, али разумно. Док је био мали и прохтеви су били мали. Сад је порастао, сад жеља има много и прохтеви су велики, тако сте га научили. Ако мислите да имате дете, тако је.

Он тражи да удовољи великим прохтевима, и добро је што вас не бије, иначе кад порасте, и то ћете добити. То ће вам бити камата за оно како сте га васпитавали као малог.

Времена су тешка, нек је слава Богу“, рекао је отац Тадеј.

Извор: Књига – „Старац Тадеј: О браку, расуђивању и пажњи“, Духовни луг, 2018.