Православље

ОВО ЈЕ ПРАВА ИСТИНА О ЦРВЕНОМ СЛОВУ: Ништа не сме да се РАДИ, али све то то НЕ ВРЕДИ ако не урадите ЈЕДНУ СТВАР!

Сваки дан у години црква је посветила неком светитељу или спасоносном догађају, а поједини дани у години у православном календару уписани су црвеним словом, и он је нерадан, али не зато што не ваља да се ради…

Православна црква, наиме, има укупно 36 или 38, ако се узму у обзир Васкршњи и Духовски уторак празника, плус 49 недеља, који се штампају црвеним словима. Дан у коме су Јевреји одмарали од свега и прелазали свега неколико корака био је субота, а код нас је то недеља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због тога се недељом врши литургија у храмовима и није дозвољен никакав рад. С тим у вези на дан када је црвено слово се, заправо, не ради да би се ишло у цркву и молило Богу.

Да на црвено слово треба да се одмара и светкује, сведочи Мојсије и у књизи Изласка, наводећи то у четвртој божјој заповести, од десет колико их је , према предању, добио од бога.

Четврта божја заповест гласи: “Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и сврши све своје послове, а седми дан је одмор Господу Богу твоме” (Изл. 20, 8-10).

Тога дана хришћани одлазе у цркву на света богослужења, воде се озбиљни и побожни разговори у вези са празником, и не обављају се уобичајени послови у њиви… У кући се обављају само нужни послови попут припремања хране, прања судова…

 

Извор: Telegraf.rs