Русија

ОВОЛИКО НАОРУЖАНИХ ЉУДИ ДО САД НИЈЕ ВИЂЕНО! 10.000 Војника чека знак да КРЕНЕ!

Данас је 359. дан рата у Украјини. Русија је испалила ракете на Украјину. Иако напади још трају, Европска комисија почиње своје активности на реконструкцији Украјине.

Након што је Русија испалила на Украјину 36 крстарећих ракета и пројектила, шеф кабинета украјинског председника Андреј Јермак говорио је о новој руској тактици.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О чему се, заправо ради, у јутарњем програму Редакција, причао је Андреј Млакар, уредник рубрике Планета на порталу Курир.рс.

Према његовим речима, није познато које ракете су коришћене у последњем нападу, однсосно шта је тачно гађано.

– У току је био један краћи ракетно-артиљеријски дуел, одјекнуло је неколико детонација. За сада, није познато шта је гађано, али је евидентно да је руска ПВО деловала и да је било пресретање ракета – започео је Млакар, објаснивши шта је то обележило претходни дан.

Постоје информације, саопштио је Млакар, да је регистровано 10.000 руских војника на једном месту.

– Први пут је на једном простору регистрован оволики број руских војника. Више се неће чекати идеално време, али много ћемо више знати 21. и 22. фебруара. Владимир Путин је у Кремљу сазвао посланике оба дома руског парламента где ће одржати говор о текућим питањима, у вези са стањем у земљи, као и о рату у Украјини – рекао је, истакавши да ће у наставку сукоба бити ракетни дуели.

Према мишљењу Млакара уводе се и новине у борбу.

Руси су почели да користе балоне са халогеним светлом, које осветљава целокупно бојиште, као и нову тактику дронова, коју Руси употребљавају већ пар месеци.

– То је специфична нова тактика којим се утиче на ПВО, паралелно са тим на подручју Белорусије лете активно осматрачке радарске станице А 50-У, које делују уз границу са Украјином. Генерално, за сада се не употребљава борбена авијација, али су почели да се употребљавају ласерски вођени пројектили, са борбених авиона, тако да има новина које се користе – казао је.

Јуче је, подсетио је Млакар, било застрашивање, односно, демонстративна дејства, са циљем стварања страха код противника.

– Јуче је настала паника. То се зове, у војној терминологији, демонстративно дејство – демонстрација силе са циљем застрашивања, стварања притиска код противника. Ради се о МИГ 31-К, то је борбени авион, руски ловац дугог домета који се користи као ПВО и за заштиту територије, има радар који покрива огорман простор – упутио је у дешавања Млакар, приказавши, на мапи кретање дронова.

– Ноћ је била, среда на четвртак. У среду увече касно кренули су дронови камиказе Геран на Кијев, Днепњопетровск, Харков, и на низ градова у централној и северној Украјини. Опет је нападнуто све оно што је потребно за руску војску. Оно што је новина је да су Руси паралелно са крстарећим ракетама које су послате са Црног мора, испалили из ракетних фрегата и подморница и крстареће ракете из бомбардера ТУ95. Кренули су и са симулаторима дрон Е95М и крстареће ракете Х55, које нису имале бојеву главу – приказао је Млакар.

Како је испричао, активацијом противваздушне одбране у НИколајеву и Одеси, утврђено је да су Украјинци деловали на лажне мете крстареће ракете Х55 и дронове, које су лакше пресрели и оборили.

Млакар је на великом екрану објаснио како изгледа ова фаза рата у Украјини.

– Украјинци имају проблем што су почели да користе ракете из времена совјетског доба и те ракете обично падну на град, приликом лансирања, због чега је саветник Зеленског Арестович и поднео оставку, када је рекао да то није руска ракета Х22 пала, него да је у питању ракета ПВО система С-300. Често њих мешају, али се оне углавном користе у пропагадном рату Украјине и Русије – рекао је Млакар.

Новинар Курира осврнуо се и на улогу Молдавије о којој се прича последњих неколико дана.

– Молдавија је полигон за прелет крастарећих ракета са Црног мора према западној Украјини. Прво је реч била о дроновима, а када је Молдавија затворила ваздушни простор, због дрона, испоставило се да су то били балони и сада је настала спекулација чији су то балони – рекао је Млакар.

Констатовао је и да ће Молдавина морати да се помири са актуелном улогом коју има у руско-украјинском рату.

– Молдавија нема могућност престретања. Они су се прећутно помирили са тим да ће руске ракете прелетати њихову територију. Уочено је да су украјинске снаге повукле своје јединице са харковске стране, са граничне линије, што наговештава страх од могућег продора. Руси су на том простору поставили огроман број оклопне технике, и борбених авиона. Скоро 300, 400 авиона и хеликоптера је спремно за чувену руску офанзиву. То су и даље демонстративна дејства групе Вагнер – казао је Млакар, закључивши да сви стрепе од руског напада.

– Оволико војника није било ни на почетку рата! – рекао је па приказао борбена дејства авиона у видеу испод.

Приказ тренутка деловања – војног борбеног ракетног авиона:

 

 

Извор: Курир