Свет

ПАНИКА МЕЂУ ГРАЂАНИМА! На небу иста појава која се десила у Турској уочи земљотреса

Фото: Твитер принтскрин

Друштвене мреже горе због снимка ова чудне појаве.

Изнад аргентинске провинције појавио се облак необичног облика црвене боје, које су грађани уснимили изнад Турске 20. јануара уочи разорног земљотреса који се десио 6. фебруара и који је однео више од 20.000 живота.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Само две недеље након појављивања таквог облака на небу изнад Турске, 6. фебруара су се десила два разорна земљотреса јачине 7,8 и 6,7 Рихтерове скале.

Снимак је настао 11. фебруара у четири ујутру у авиону који је у том тренутку био у аргентинској провинцији Чубут. Изнад града се јасно види велики црвени облак који се зове „лентикуларни облак“.

МЕШАЈУ ИХ СА НЛО
Климатске промене на планети условљавају стварање све више облака који су пре били реткост попут Лентикуларних облака, које зову још „облаци летећи тањири“ или „анђеоски облаци“.

Процес њиховог формирања је веома компликован, али они имају низ занимљивих функција. На пример, Лентикуларни облаци могу остати на истом месту без обзира на то колико јак ветар дува. Они се често формирају у брдовитим и планинским пределима, а мада у ретким случајевима се могу појавити на нагли удар ветра.

Због континуираног процеса кондензације водене паре ( вертикална покрета ), облак може да остане непокретан. Ретку појаву формирања ових облака људи најчешће мешају са НЛО-ом, па привлаче пажњу заљубљеника у НЛО-е.

ПИЛОТИ ИХ ИЗБЕГАВАЈУ
Одувек се говорило да пилоти по сваку цену покушавају избећи летење у подручјима близу лентикуларних облака. Док се ови облаци формирају кад је јак ветар и долази напуњен влагом, успон уз планину и кондензација док се пењете прилично су брзи. Висок стационарни слој топлотне инверзије чини да ветар дуго кружи у узлазном положају.

Формације ових облака могу се наћи и када се сударају две супротстављене зрачне масе и изазову пораст најтоплијег дијела и хладан зрак преузима улогу механичке препреке.

Разлог зашто пилоти не желе летети у тим подручјима је тај што су карактеристике ветра повезане с тим облацима врло јаке и усмерене према горе и могу проузроковати озбиљну дестабилизацију у лету.

С друге стране, ова врста ветра врло је тражена на оним летовима који не користе мотор јер се зрачне струје користе за боље планирање и дуже одржавање лета. Занимљивост је да је светски рекорд у једриличарству постигнут захваљујући зрачним струјама које стварају летикуларне облаке.

 

 

Извор: Република