Србија

ПАНИКА У СРПСКИМ ГРАДОВИМА: Људи масовно пријављују земљотрес

ФОТО: pixabay.com

– Лежала сам на кревету и остетила да се помера. Лустер ми се затресао, трејало је неколико секунди – сведочи за „Блиц“ Меланија из Вршца.

Земљотрес јачине 5,2 Рихтера погодио је Румунију, а осетио се у Србији и Бугарској. Јављају нам се грађани из Ниша, Београда, Зајечара, Пожаревца, Свилајнца, Параћину и Вршца који кажу да су осетили потрес. Епицентар земљотреса у Румунији је на око 50 километара од границе са Србијом. Свега пар минута касније, земљотрес се догодио и у Хрватској.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ми смо на трећем спрату, није било страшно, али код мог сина на шестом се умало разбио акваријум, добро се затресло – прича нам ова жена из Вршца.

Земљотрес се осетио и у Нишу.

– Живим на 4. спрату зграде. Лежао сам у кревету, било је неки минут пре 16 часова када сам осетио благо љуљање. Лустер се није много клатио, само сам имао осећај да се душек помера благо. Није трајало дуго, можда неке четири секунде. Није се чуло крцкање столарије и зидова, као код јачих потреса – каже за Блиц Нишлија М. К.

Од земљотреса у Турској, никоме није свеједно

Он каже да потрес није био јак, али да после оног што се десило у Турској никоме није пријатно поготово ако као он живи у зграду која није саграђена од армираног бетона јер је грађена пре земљотреса у Скопљу.

Из из Парћина сведоче да су осетили потрес.

– Почела ми је смена, седела сам и столица је само почела да се мрда – казала је Јелена из Параћина.

– У 15 сати и 58 минута подрхтавале су зграде, осетио се земљотрес у Бору – пише један од грађана.

„Ала нас је продрмало“

Исте вести стижу из целе земље.

– Ала нас је продрмао земљотрес…. Почео је намештај да се помера…“, сведочи на Твитеру жена из Ниша.

И из Свилајнца сведоче слично.

Људи мислили да умишљају

Одједном се све затресло, као талас је кренуло од леве ка десној страни се преносило. Чуло се подрхтавање свега, столице су се затресле у кући – прича узнемирена мештанка Свилајнца.

У Свилајнцу кажу да је цео град осетио земљотрес и то интензивно.

– Седео сам у фотељи кад је одједном кренуло да тресе. Мислио сам да умишљам и погледам у чаше, оно вода поиграва у њима – додаје један Свлајнчанин.

И у Параћину су људи били у неверици.

– „Шта је ово?“, помислила сам док сам седела за компјутером. Цела столица на којој сам седела се тресла. Трајало је неколико секунди, али је било толико јако да нисам могла да устанем док се није стисало. На трен ми је просло кроз главу сецања на потрес из 2006. који је задесио град, такав је био мој субјективан осећај. Звала ме је убрзо сестра и рекла да је и она у свом стану осетила јак потрес. И то више пута“ – сведочи Јелена из Параћина.

У Бору подрхтавале зграде

Земљотрес који је погодио Румунију, јачине 5,2 Рихтера осетио се и Бору, а како истичу Борани. подрхтавале су зграде.

– Лежала сам са ћерком када нам се одједном заљуљао кревет. То је било нешто пре 16 часова. Подрхтавали су и плакари – каже једна Боранка.

Још један Боранин који живи у згради на осмом спрату каже да је осетио подрхтавање.

– Као да је неко на тренутак заљуљао зграду. Није трајало дуго, али кад се осетило подрхтавање испала ми је тастатура из руку – прича један Боранин.

Извор: Блиц