Свет

„Почела нова руска офанзива“

Узимајући у обзир све јачи интензитет борби на истоку Украјине, чини се да је нова руска офанзива заиста почела.

Британски војни аналитичар Шон Бел каже да „нема сумње да ће Путин бацити све што има на нови напад“ и додаје да је вероватно да ће Русија напредовати на фронту због своје бројчане надмоћи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руске снаге су кренуле у офанзиву много раније него што се очекивало, тврди Бел и наводи да је вероватан разлог жеља да се Владимиру Путину коначно испоручи успех на бојном пољу.

Главни изазов за Украјину сада је како да избегне исцрпљујући дуг сукоб, а да при том нанесе највеће могуће губитке руским снагама.

Бел истиче да је због руске тактике, коју описује као „стил Првог светског рата“, руска војска претрпела „шокантно“ смањење борбене ефикасности од 40%.

„Наредних неколико недеља биће одлучујуће за рат“

На пример, у близини источног украјинског града Вухледара, елитне снаге руских маринаца су „претрпеле огромне губитке“ и биле су принуђене да побегну. Русија је такође изгубила огромне количине наоружања и војне опреме, тако да је око две трећине руских тенкова или уништено или онеспособљено за даљу борбу, наводи Бел.

Што се тиче украјинске контраофанзиве, Бел верује да ће се то догодити касније на пролеће, односно након што Украјина добије више западног наоружања. Шта год да се деси, наредних неколико недеља ће готово сигурно бити одлучујуће за рат“, закључио је он.

Извор: Индекс