Свет

ПОЧЕО ХАОС! Амерички авиони пресрели руске!

Северноамеричка команда ваздушно-свемирске одбране (НОРАД) је објавила како је на Аљасци пратила и пресрела четири руска авиона који су током јучерашњег дана улазили и деловали унутар зоне ваздушне идентификације.

Из НОРАД-а су додали како су руски авиони остали у међународном простору, односно нису ушли у амерички или канадски суверени ваздушни простор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Два ловца Ф-16 пресрела су руске авионе, при чему су имали подршку два ловца Ф-35А, једног Е-3 Сентрy и два КЦ-135 Стратотанкера.

– Ова руска активност у северноамеричкој зони ваздушне идентификације догађа се редовно и не сматра се претњом, нити се активност сматра провокативном – наводи се у саопштењу.

Инцидент нема везе с неидентификованим објектима
Ове су тактике уобичајене за Русе, који то чине у просеку шест до седам пута годишње откако су обновили активност 2007. године.

Такође, овај инцидент није повезан с недавним инцидентима који укључују објекте у ваздуху које је америчка војска оборила последњих недеље.

– НОРАД процењује да ова руска летачка активност није ни на који начин повезана с недавним операцијама НОРАД-а и Северне команде САД-а у вези с објектима у ваздуху изнад Северне Америке током последње две недеље – стоји у саопштењу.

 

 

Извор: Индекс